Profesionalno šminkanje lica

šminkanje lica

Malo je žena koje za svoj besprijekoran izgled mogu zahvaliti prirodi i genima. Žene su od davnine pokušavale sakriti nedostatke i istaknuti određene dijelove lica koristeći šminku. Šminka – čarobna riječ koju razumiju i trogodišnje djevojčice.

Zbog malih slatkih pakiranja koja nas naprosto mame, često se događa da su naše toaletne torbice prepune raznih proizvoda. Napomenimo odmah da je jednom godišnje obavezno raditi “inventuru”. Svaki proizvod, bilo da je riječ o maskari, puderu ili ružu za usne, ima rok trajanja koji je jasno istaknut na ambalaži.

Osim što ćete se tako riješiti šminke koju ni ne koristite, nećete riskirati moguće negativne posljedice koje proizvodi s isteklim rokom trajanja mogu ostaviti na vašoj koži. Ako rok trajanja provjeravate češće, šminku koju ne koristite ne morate baciti već je možete darovati prijateljicama, pogotovo ako je riječ o sjenilima, rumenilima ili nečem sličnom. Sjajila za usne slobodno otpratite do kante za smeće. Na šminku ne trebate trošiti čitavo bogatstvo. Danas je izbor doista velik, a i jeftinija šminka pokazala se vrlo dobrom.

Za početak vam treba dobar puder koji će prekriti eventualne nedostatke na koži lica. Imate li lijep ten, nemojte kožu gušiti puderima već eventualne popravke napravite pomoću korektora ili tonirane kreme. Dobro rumenilo uvijek će vam pomoći da licu u nekoliko poteza kistom vratite svježinu.

Nikako nemojte naglašavati i oči i usne. Odaberite jedno od tog dvojeg, a ostatak lica neka bude umjereno našminkan. Ako volite naglašene oči, odaberite sjenila koja vam se sviđaju, ali neka to budu ona koja pristaju vašem tenu i boji očiju. Oči možete naglasiti i olovkama za oči ili pak tušem koji još uvijek ne izlazi iz mode. I za kraj, tu je naravno maskara. Smeđa, crna, jedan ili više slojeva, ovisni o prilici.

Volite li naglasiti svoje usne, odaberite ruževe koji pristaju vašem tenu. Za male usnice preporučaju se svijetlije nijanse ruževa i sjajila koja će ih vizualno učiniti većima. Tamni ili crveni ruževi male će usne učiniti još manjima.  Ako su vam pigmenti ruževa prejaki, probajte sa sjajilima u boji.

Važno je da pronađete šminku koja je dovoljno kvalitetna i može izdržati vaš radni dan bez puno popravaka. Šminka nam omogućuje da budemo ljepše, ali vrlo je lako pretjerati i postići sasvim suprotan dojam. Zato se iznova valja podsjetiti kako manje uistinu i jest više.

Osim toga, koliko god šminka bila kvalitetna, njenim nanošenjem na osjetljivu kožu lica stvaramo sloj koji koži onemogućava normalno disanje. Posljedice toga zasigurno nisu vidljive iz dana u dan, ali vjerujte nam na riječ, kroz nekoliko godina ipak ćete vidjeti razliku.

Stoga, ako ste jedna od sretnica koja ima lijep ten, izbjegavajte pudere ili ih koristite samo u posebnim prigodama. Imate li prirodno rumene obraze, zaboravite na rumenila jer nema ništa ljepše od prirodno rumenih obraza. Ako su vaše usne pune boje, prekrijte ih tek balzamom za usne ili prozirnim sjajilom, a ako imate guste i duge trepavice, dovoljan vam je tek jedan sloj maskare.

Šminka neka vam posluži samo kako biste naglasile svoju prirodnu ljepotu i sakrile pokoji nedostatak.

Autor: Anja Jakopčević, Foto: domi79/Shutterstock