Problemi u menopauzi

znakovi menopauze

Kad prestane mjesečnica – obično u dobi između 45 i 55 godina – završava i ženina reproduktivna sposobnost. Menopauza je početak nove životne faze koja može donijeti uzbudljive nove mogućnosti. Ali, ta promjena može izazvati i tjelesne i emocionalne tegobe. Na mnoge od njih možemo utjecati jednostavnim mjerama.

Vrijeme početka menopauze nije određeno samo genetski, nego i nekim zdravstvenim stanjima te čimbenicima kao što su pušenje, prehrana i stres. Uzrok joj je smanjena proizvodnja hormona u jajnicima te se broj jajašaca počne smanjivati. Količina hormona estrogena počne padati prije menopauze, neko vrijeme pada brže nakon toga, a onda se stabilizira.

Isto se događa s progesteronom, drugim spolnim hormonom, ali većina stručnjaka drži da mnoge simptome menopauze uzrokuje pad estrogena. Možete doživjeti pad samopoštovanja, osobito ako je plodnost bila vrlo važan osjećaj za vlastite vrijednosti. Uz druge moguće promjene u životu – odlazak djece od kuće, razvod, slabost ili bolest ostarjelih roditelja – menopauza može stvoriti dojam da mnogo gubite.

Ako ste uz to nezadovoljni svojim životom, ako se borite sa zahtjevnim poslom ili drugim opterećenjima, možda će vam to razdoblje biti teško. S druge strane, možda ćete se razveseliti oslobođenju od mjesečnice i briga zbog kontracepcije ili moguće trudnoće. Možete uživati i u smanjivanju odgovornosti i otkriti novi životni žar.

Osim prestanka mjesečnice, najčešći znak menopauze, koji doživi osamdeset posto žena i koji se katkad pojavi prije prestanka mjesečnice – jesu nastupi vrućine i noćno znojenje. Mogu trajati tjednima, mjesecima pa čak i godinama.

Većini žena to je mali ili nikakvi problem, ali oko 25 posto zatraži pomoć jer im te pojave onemogućuju spavanje ili im danju izazivaju neugodnosti. Može se pojaviti i suhoća rodnice, koja izaziva bol pri spolnim odnosima. Neke žene pate od glavobolje, umora, nesanice i depresije. Koža može postati tanja i suša.

U tom se razdoblju događaju i druge tjelesne promjene kao sastavni dio starenja. Gubi se gustoća kostiju i raste rizik od osteoporoze (slabih, krhkih kostiju koje se lako lome). Vjerojatnost srčanih bolesti i moždane kapi raste nakon menopauze, uglavnom zbog gubitka zaštitnog učinka spolnih hormona.

Jedan od najsigurnijih načina da se dobro osjećate jest redovita tjelovježba tijekom menopauze. Neka istraživanja pokazuju da tjelovježba može povećati količinu estrogena.

Autor: S.G., Foto: Karramba Production/Shutterstock