Problemi s vidom kod djece

vid kod djece

Uglavnom roditelji ne prepoznaju kod djeteta vidi li dobro i ima li probleme sa očima. Rano otkrivanje poremećaja je presudno za uspješnije i lakše liječenje. U nastavku vam donosimo znakove dalekovidnosti i kratkovidnosti, kako bi ih mogli prepoznati i na vrijeme pomoći svome djetetu.

Većina djece dnevno provede pred ekranom oko 3h. U to se ubrajaju televizija, računalo i tableti. Danas djeca provedu gotovo dvostruko više vremena pred ekranima nego u igri s djecom ili svojim roditeljima. Kratkovidnost kod djece je uglavnom genski uvjetovana, no i gledanje ekrana izbliza dovodi do suhoće i zamora oka, koji s vremenom dovodi do kratkovidnosti.

Oftalmolozi preporučuju roditeljima da dijete odvedu na prvi oftalmološki pregled prije treće godine, pa čak i onda kada vam se čini da je sa vidom sve u redu. U tom razdoblju se još formiraju vidne funkcije, što znači ako i dođe do mogućeg poremećaja u tom razdoblju, on se može lakše liječiti.

Dalekovidnost je stanje kada osoba koja ima problema s dalekovidnosti, nejasno i mutno vidi predmete u blizini. Do dalekovidnosti dolazi prilikom prirodnog tijeka starenja, ali je određena genski, pa se može razviti u kasnijim godinama ili već prilikom rođenja.

Vrlo je važno prepoznati dalekovidnost kod djece u dobi od dvije do četiri godine. Ranim otkrivanjem mogu se ukloniti štetne posljedice. Svaki roditelj koji ima refrakcijsku grešku ili sumnja u djetetov vid, trebao bi što prije odvesti dijete na pregled kod oftalmologa. Ukoliko je otkrivena dalekovidnost kod djeteta liječi se nošenjem kontaktnih leća sa predznakom (+) ili nošenjem konvergetnih naočalnih leća.

Što se tiče kratkovidnosti, dijete trebate odvesti liječniku ukoliko dijete jako napreže oči kako bi bolje vidjelo. Još neki od znakova kratkovidnosti su ako dijete često zatvara jedno oko, često mu bježi oko, neprirodno drži glavu, sjedi blizu televizora i ako često trlja oči. Ukoliko djetetu otkrijete kratkovidnost prije 14. godine, postoje velike šanse za ozdravljenje jer su oči još uvijek u razvoju.

 Autor: A.Z., Foto: Reflekta/Shutterstock