Problemi s nosom – hunjavica, krvarenje nosa, upala sinusa

kako rijesiti tegobe s nosom

Nos kao organ možemo zamisliti poput klimatizacijskog uređaja. Osim estetske svrhe, njegov zadatak je ugrijati, pročistiti i navlažiti zrak koji nam ulazi u dišne organe. Nos, kao i sinusi, je prekriven osjetljivom sluznicom, a krvne žile unutar nosa su jako osjetljive pa vrlo lako pucaju što dovodi do krvarenja.

Ako ste ikada imali upalu sluznice sinusa, znate kako je to bolno. Peludna hunjavica je problem koji u proljeće i ljeto muči sve veći broj ljudi i utječe na naše dišne puteve i sluznicu u nosu.

Srećom, iz bakinih vremena kada se nije sve liječilo umjetnim lijekovima, postoje niz provjerenih prirodnih lijekova. Bilo da imate peludnu hunjavicu, krvarenje iz nosa i ili upalu sinusa, možete bez straha pribjeći prirodnim lijekovima koji djeluju bez nuspojava.

Ako vam je sluznica nadražena i imate često krvarenje nosa, možete napraviti kuru od luka. Trebali biste narezati jednu do dvije glavice luka, procijediti kroz sito i dobiveni sok možete razrijediti s malo octa. Preventive radi, ispirite povremeno nos tom tekućinom.

Ako vam se krvarenje nosa teško zaustavlja, pokušajte staviti hladan oblog na zatiljak, a oblog s ledom stavite na korijen nosa.

Imate li problema sa sinusima bilo bi dobro da svako jutro isperete nos sa blagom otopinom soli jer će tako sluznica uvijek biti dobro prokrvljena i vlažna. Ako znate kakav je okus suza, onda ćete znati da bi i ova otopina trebala biti takvog okusa.

Možete si nabaviti u ljekarni vitamin C i ehinacin kojima ćete ublažiti prve simptome prehlade.

Pri peludnoj hunjavici narodna medicina savjetuje da 6 puta na dan po dvadeset minuta žvačete pčelinje saće. To radite tri tjedna. Uz to, ako popijete jednu čajnu žlicu jabučnog octa razrijeđenu s pola čaše vode, također ćete osjetiti olakšanje.

Želite li dugoročne rezultate, pijte po dvije kapljice crnog kima tri puta na dan. Sadržaj crnog kima dovodi naš imunološki sustav u harmoniju, a kako biste osjetili njegove blagodati, pijte ga tri mjeseca. Ako kod upale ne pomaže ni jedan od prirodnih lijekova, liječnik će odrediti terapiju antibioticima kao što su klavocin tablete.

Autor: S. G., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock