Problemi s mišem

problemi s mišem

Problemi u radu računala mogu se javiti na tipkovnici, zaslonu ili mišu. Dok su neki od njih manje komplicirani i mogu se riješiti bez stručne pomoći, za ostale je potrebno zvati servis. Što kada se jave problemi s mišem, je li ih moguće riješiti? Sve ovisi o uzroku kvara.

Sigurno je frustrirajuće kada se mora obaviti važan posao, a što je nemoguće zbog miša koji skakuće. Problem takvog ponašanja miša je u hardveru ili softveru i većinom predstavlja poteškoću koju je moguće ukloniti.

Što kada nastupe problemi s mišem? Podložak na kojem se nalazi miš uvijek treba držati na ravnoj i čvrstoj površini te ga povremeno očistiti kako bi se uklonila prljavština i masnoća.

Noviji modeli miševa su optički uređaji koji na donjem dijelu kućišta odašilju svjetlost i tako omogućuju senzorima da uoče kretanja u odnosu na površinu.

Senzore bi ipak mogla zavarati prljavština koja se nakupila s jedne i druge strane miša zbog čega je onemogućeno kretanje u raznim smjerovima. Ako se na mišu nakupila prljavština, nju bi trebalo očistiti uz pomoć štapića za uši i izopropilnog alkohola.

Starija generacija računala koristi se mišem na kojem se nalazi kuglica, a koja se kotrlja preko valjčića na oprugama. Radi se o modelu miša kojeg bi isto tako trebalo redovito čistiti.

Potrebno je odvrnuti prsten koji zatvara kuglicu te ju izvaditi. Uz pomoć štapića za uši i pincete moguće je očistiti valjčić. Kuglica se može oprati sapunom i vodom nakon čega ju je potrebno osušiti, a potom opet sastaviti uređaj.

Do poskakivanja može doći i kada je procesor previše opterećen radom koji se vrši u pozadini. Bilo bi dobro zatvoriti sve programe koji se ne koriste i pokušati ponovno provjeriti rad miša.

Koji su još poznati problemi s mišem? Ako se tijekom rada za računalom primijeti kako strelica miša kasni ili odleti čim se dotakne miš, radi se o poteškoći koju je moguće riješiti uz pomoć nekoliko poteza na računalu.

Korisnici OSX operativnog sustava trebaju odabrati “Postavke sustava”, “Miš” i “Brzinu kretanja” dok korisnici Windowsa trebaju kliknuti na “Kontrolnu ploču”, zatim na “Miš” i “Brzinu pokazivača” gdje je potrebno odabrati željenu brzinu. Miš bi nakon toga trebao normalno raditi.

Autor: S.Š., Foto: Christopher Meder – Photography/Shutterstock