Probiotičke kreme za kožu

kreme za lice

Probiotici ili “dobre bakterije” nam pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našem organizmu. Svakodnevno smo okruženim raznim reklamama za probiotike, no nismo niti svjesni koliko su zapravo odlični i dragocjeni  za naše zdravlje.

Donosimo vam nova otkrića probiotika u kremama za kožu koji su pravi hit u kozmetici i dermatologiji. Naime, probiotici na našu kožu djeluju kao prirodni antibiotik. Vrlo su pozitivni u borbi protiv oštećene, suhe i ispucane kože, kao i kod akna te kožnih upala.

Pomoću mliječne kiseline, koža se ubrzano rješava odumrlih stanica, a zbog svoje vrlo male molekularne mase, lakše prodire u kožu čineći je dugotrajnije vlažnom.

Biološki aktivan mliječni protein koji je glavni sastojak probiotika ima učinkovita svojstva kod obnavljanja jako suhe i ispucane kože čineći je elastičnijom te punom kolagena.

Probiotičke kreme su uspješne kod masne kože sklone aknama i prištićima. Naime, mliječne kiseline zaustavljaju proces razmnožavanja mikroorganizama te tako ozdravljuju upalne procese kože.

U trgovinama sve više se možemo susresti s kremama i mlijekom za kožu te gelovima za tuširanje na bazi mlijeka koje je fermentiralo, odnosno stvorilo mliječnu kulturu. U nekim dijelovima Europe se već dulje vrijeme koristi gel na bazi probiotika kao dezinficirajuće i umirujuće sredstvo za ruke, posebice u liječničkim ordinacijama.

Za probiotike je dobro znati da sami proizvode vitamine B skupine. Vitamini B skupine su iznimno važni za zdravlje kože pa su ispitivanja već kod prve upotrebe probiotičkih krema kod pacijenata pokazala vidljivo učinkovite rezultate. Naime, koža zahvaćena seboreičnim dermatitisom, atopijskim dermatitisom te neurodermatitisom postala je puno smirenija, vlažnija, bez znakova peckanja, ljuskanja i neugodnih iritacija.

Zbog velikih količina vitamina, krema je pogodna i za kožu sklonu različitim alergijama, kao što su alergije na sunce, deterdžent, nakit, odjeću ili hranu. Povoljna je za izrazito tanku kožu koja je bila tretirana kortikosteroidima.

Iz svih tih ljekovitih razloga koji probiotici čine za kožu, sve više i više su popularniji, pogotovo kod svjetski poznatih pjevačica, glumica i modela.

Autor: A.B., Foto: Inga Ivanova/Shutterstock