Pritkinova dijeta i prednosti

bijelo i crno brašno

Nathan Pritikin tipični je poslovno upješni Amerikanac kojeg je borba za život kakav je sanjao koštala zdravlja. Imao je visoki tlak, probleme sa srcem i još niz problema koje tradicionalna medicina nije uspjela ukloniti.

Odlučio je sam potražiti lijek, pa ga je tako jednog dana put nanio u Meksiko gdje je proučavao život indijanskog plemena Taruhamara. Budući nigdje do tada nije sreo ljude s tako dobrim fizičkim sposobnostima odlučio je proučiti njihove prehrambene navike. Došao do zapanjujućih podataka: ishrana im se sastojala od 10% proteina, 10% masti i čak 80% ugljikohidrata.

Ubrzo se i sam počeo hraniti na sličan način, jeo je mnogo svježeg povrća i voća, žitarica i kruha, a malo mesa i ribe. Za šest mjeseci bio je zdrav čovjek, fizički se pomladio, a težinu je sveo na normalnu.

To saznanje poželio je podijeliti s drugim ljudima, pa je 1976. otvorio centar u kojem se mogu naučiti temelji takvog načina prehrane. Osobno ga je vodila želja da pomogne dijabetičarima da bez lijekova drže bolest pod nadzorom.

Pritikin tvrdi da se takvim načinom prehrane jača imunološki sustav, a drastično se smanje mogućnost pojave bolesti kao što su rak, dijabetes, visoki krvni tlak i različiti srčani problemi. S vremenom se pojavila i specifična dijeta nazvana njegovim imenom koju obožavaju ljudi diljem svijeta.

Dijetu čini konzumiranje većih količina hrane najmanje tri puta dnevno i pijenje dosta vode kako bi se napunio želudac. U obzir dolazi svježe povrće, voće, prirodne žitarice i leguminoze.

Sam Pritikin redovito je koristio smeđu rižu, ječam, zob, luk, krumpir, tikvu, jagode, jabuke, kruške i banane koji su poslije postali sastavni dio dijete. Kalorije se ne broje, iako je dnevno dopušteno pojesti pet i više obroka, ali treba znati koncept energetske gustoće.

Tako se mogu jesti i neke namirnice poput zobenih pahuljica i tjestenina, ali u kombinaciji sa voćem i povrćem koje im smanjuje energetsku gustoću. Dopušteni su i mali obroci piletine, nemasne junetine, ribe, niskomasnih mlječnih proizvoda i zaslađivača. Pržena i slana hrana i različiti masni umaci gotovo da su zabranjeni, baš kao i kofein.

Dijete nema bez svakodnevne tjelovježbe jer prema Pritikinovim načelima ono pojačava želju za ugljikohidratima, a istovremeno jača zdravlje i održavanje idealne težine. Ne mora to biti svakodnevni maraton, dovoljno je i polusatno hodanje na svježem zraku.

Osobe naviknute na masnoću u prehrani u početku bi s dijetom mogle imati problema jer će osjećaj gladi biti neopisiv. Njima je potreban dodatni trud oko kreiranja jelovnika kako bi izbjegli iznenadne napadaje za, donedavno, omiljenom im namirnicom.

Brojne su stručne studije koje pokazuju  povoljne učinke takvog načina prehrane na degenerativne bolesti i smanjenje tjelesne mase. Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da pridržavanje Pritikinovih načela kvalitetno utječe na životne navike, a time i na samo zdravlje.

Autor: I.H., Foto: Evgenia Sh./Shutterstock