Prirodno sredstvo za pranje prozora

ciscenje prozora

Neke žene će vam priznati, a neke tiho prešutjeti, ali gotovo sve žene zaziru od pranja prozora jer osim što može biti zamorno, ako ga dobro ne operemo, trud se na kraju čini uzaludan. Da ne govorimo o pranju vrata i zidova. Kada obasja sunce sve neugodne mrlje na vratima, vjerojatno vam padne mrak na oči.

No nemojte da vas tek takva neugodna iznenađenja trgnu da morate krenuti s čišćenjem. Reagirajte puno prije kako se mrlje ne bi ukorijenile, a vi izgubili previše vremena u pokušaju otklanjanja istih.

Kako bi si olakšali pranje prozora, prvo sve sklonite s klupice, ako imate osjetljiv namještaj ispod prozora, prekrijte ga. Nakon toga prvo obrišite okvire, onda operite prozore i za kraj ostavite pranje klupica.

Ocat koristimo u kupaonici i kuhinji za njihovo čišćenje, no možemo ga koristiti i za pranje prozora. Ocat je odličan jer ima svojstvo vezivanja masnoće na sebe i pored toga – prirodan je! Za kućansku upotrebu je najbolji vinski ocat.

Ako imate lakirane plastične ili drvene prozorske okvire, brišite ih vlažnom krpom bez previše trljanja kako ne biste oštetili lak. Ako imate okvire u boji, salmijakova voda će ih dobro oprati, no valja biti oprezan kako se ne bi ogulila boja od prevelikog trljanja.

Pomiješajte dvije jušne žlice salmijakove otopine sa pola litre mlake vode u maloj kanti. Obrišite okvire tom otopinom i zatim ih isperite s čistom vodom. Ako ne prljate previše, okvire biste trebali prati minimalno dva puta godišnje.

No, ako imate jako zaprljane prozore tada operite stakla sa nerazrijeđenim octom, nakon toga ih istrljajte jednom polovicom luka i zatim isperite. Vodu i ocat ulijte u kantu. Mekom krpom ili spužvom operite stakla dok ne uklonite sve mrlje. Nakon toga uzmite kuhinjski ubrus koji ne ostavlja dlačice ili još bolje, novinski papir i ispolirajte stakla dok ne nestanu sve mrlje.

Autor: S. G., Foto: PlusONE/Shutterstock