Prirodno liječenje glavobolje

Glavobolja

Svi imamo dane kada ne možemo obavljati normalne dnevne zadatke jer nas uhvati glavobolja. Neki piju lijekove, a ako niste jedan od njih, sigurno tražite neka prirodnija rješenja liječenja glavobolje. Donosimo vam nekoliko savjeta s kojima će biti moguće prirodno liječenje glavobolje. Neki od njih su tjelovježba, liječenje aromaterapijom, masaže itd.

Prirodno liječenje glavobolje

Sve je više onih koji se bore protiv glavobolje i koji umjesto tableta žele pronaći zdraviju metodu rješavanja raznih vrsta bolova kao što je migrena. Slijede alternativne metode koje su kod mnogih pokazale odlične rezultate.

Fizička aktivnost

Tjelovježbom se luči hormon endorfin koji utječe na dobro raspoloženje, a u ovom slučaju ublažava glavobolju. Lagana šetnja može znatno pomoći s intenzitetom glavobolje. Otiđite u laganu šetnju na zrak kada je glavobolja već nastala.

Svjež zrak i hodanje će vam pomoći kod boli, a možda ju i potpuno otkloniti. Ako živite u blizini planine možete otići na planinarenje. No nemojte pod šetnju smatrati šetnju po kući ili stanu. Važno je otići na svjež zrak, jer vas zbog nedostatka zraka glava također može boljeti.

Aromaterapija

Možda niste mislili da vas ova grana medicine može spasiti od glavobolje. No ona je vrlo učinkovita u tim situacijama. Biljke tj. njihova eterična ulja koja vam mogu pomoći kod glavobolje su: lavanda, kamilica, pepermint i eukaliptus. Možete ih miješati ili koristiti svaki posebno.

Kupiti ih možete u specijaliziranim prodavaonicama i pripazite da ne kupujete nužno najjeftinija eterična ulja jer ta nekad i nisu najkvalitetnija. U 1 dl tople vode nakapajte 5 kapi eteričnog ulja po želji (ili mješavine ulja) te u tu otopinu umočite krpicu i stavite ju na čelo ili glavu.

Nekim ljudima pomaže i promjena temperature kada osjete glavobolju. Ako ste u grijanom prostoru isprobajte otići na nekoliko minuta izvan tog prostora na hladniji zrak. Istražujte i otkrijte što vam odgovara. Može vam pomoći i hladni ili topli tuš, ovisi kako će vaše tijelo reagirati jer svakom organizmu nešto drugo odgovara.

Masaža

Eterična ulja se mogu iskoristiti na nekoliko načina pa tako i za masažu. Poznato je kako masaža pomaže opustiti tijelo i osloboditi od stresa. Masiranje možete izvesti s eteričnim uljima ili bez njih.

Važno je da pronađete nekog tko će vam prstima pritiskati mjesta na glavi. Pritisak mora trajati nekoliko sekundi nakon čega slijedi pauza i ponovno stiskanje.

Ako uz sebe nemate nikoga tko bi vas mogao izmasirati, to možete učiniti i sami. Važno je da stisnete glavu pomoću palca i kažiprsta te ju držite u tom položaju nekoliko sekundi.

Jeste li znali da masaža stopala isto pomaže kod ublažavanja glavobolje? Radi se o još jednoj prirodnoj metodi rješavanja neugodnih simptoma.

Zdrave životne navike

Jeste li čuli za vikend glavobolje? To se događa ljudima koji se rano dižu preko tjedna, ali zato vikendom dugo spavaju i imaju glavobolje. To se događa jer je tijelo naučeno na neki ritam kojeg vikendom promijenite.

Probajte se svaki dan dizati i lijegati u isto vrijeme. Jedna do dvije kave dnevno imaju najbolji učinak na naš organizam, ali ako pretjeramo s njom to također može dovesti do glavobolje.

Također pripazite i na prehranu. Teška i masna hrana također mogu dovesti do glavobolje. Jedan od najboljih lijekova je zapravo čista voda. Jedan od uzroka glavobolje može biti i dehidracija. Kada ju osjetite popijte dvije čaše vode, a da do toga ne dođe trebate pripaziti da dnevno pijete dovoljne količine vode.

Autor: M.D., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock