Prirodno čišćenje lica

ciscenje koze

Sapun stvara emulziju od zaštitnih ulja na koži koja se lako ispire vodom. Iako će ona prirodnim putem za nekoliko sati povratiti svoja izgubljena ulja, previše pranja ili uporaba jakih sapuna mogu osiromašiti kožu. Što više kemikalija ili mirisa neki sapun sadrži, to je veća opasnost da će nadražiti vašu kožu, zato bi trebalo upotrebljavati što jednostavnije sapune.

Krema za čišćenje lica obično djelotvornije od sapuna, uklanjaju ostatke prljavštine i šminke koji se nakupljaju u porama i borama, a zbog kojih koža izgleda starije, bez sjaja i beživotno. Poslužite se receptom koji slijedi i pripravite svoju vlastitu kremu za čiščenje suhe i normalne kože; sve potrebne sastojke možete nabaviti u ljekarnama, od travara ili u nekim dućanima zdrave hrane.

Otopite četiri žlice tanolina (guste masnoće iz ovčje vune koja omekša i hrani kožu) u staklenoj zdjeli koju držite iznad posude s vodom koja lagano vrije. U drugoj posudi lagano zagrijete četvrt šalice bademovog ulja i jednu žlicu glicerina.

Potrudite se da sastojci u obje posude budu na istoj temperaturi, te potom polako umiješajte smjesu ulja i glicerina u lanolin, istodobno neprekidno miješajući lanolin s manjom metlicom za šlag. U drugoj zdjeli otopite malu količinu – koliko stane na vrh čajne žlice – boraksa (bijelog, kristalnog, mineralnog praha koji djeluje kao emulgator koji možete izostaviti ukoliko više volite da vam sredstvo za čišćenje bude poput losiona, a ne kreme u tri žlice zagrijane ružine vodice.

Dodajte smjesu ružine vodice u lanolinsku smjesu neprestano je lupajući, a zatim je ostavite da da se ohladi. Kad se smjesa ohladi i postane kremasta, ulupajte u nju jednu čajnu žlicu cinkove masti (koja ima blago antiseptičko djelovanje te zateže kožu) i šest kapi eteričnog ružinog ulja.

Žlicom uspite kremu u čistu posudicu, nalijepite etiketu s imenom i datumom, stavite je u hladnjak da ostane svježa, te je potrošite kroz nekoliko idućih tjedana.

Za čišćenje masne kože isprobajte sljedeći recept od mlaćenice i anisa. Lagano zagrijavajte oko trideset minuta pola šalice mlaćenice ili jogurta i dvije velike žlice izmrvljenih sjemenki anisa u zdjeli uglavljenoj iznad posude s vodom koja lagano vrije.

Maknite zdjelu s vatre i pustite mlijeko da odstoji dva sata prije no što ga procijedite, ulijete u flašu, nalijepite etiketu i spremite u hladnjak. Ovo mlijeko treba potrošiti u roku tjedan dana.

Autor: S. G., Foto: Ariwasabi/Shutterstock