Prirodno čišćenje doma

spremanje stana

Kada se samo sjetite generalnog čišćenja vašeg doma, vjerojatno vam padne mrak na oči, no mi vam u nastavku donosimo par savjeta kako brže i učinkovitije temeljno očistiti dom, i to još uz prirodna sredstva koja neće naškoditi vašem zdravlju i okolišu.

Očistiti svoj dom možete i bez velikih troškova na silna kemijska sredstva za čišćenje, a sve što vam je potrebno samo malo volje i domišljatosti. Napravite sami svoje sredstvo za čišćenje tako da upotrijebite bocu sa prskalicom u koju stavite četvrtinu šalice octa, četiri šalice vode i za miris dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po vašem izboru. Ovim sredstvom možete očistiti sve površine u vašem domu, pa čak i one sa najtvrdokornijim mrljama. Na taj način čišćenja uštedjet ćete bačen novac na silna kemijska sredstva, koja su još k tome i štetna.

Kako bi vam posuđe nakon pranja zablistalo i bilo u potpunosti čisto, oprati ga možete mješavinom octa i soli, nakon koje će posuđe blistati.

Kao pomagač u čišćenju neka vam bude obična krpa, koja će vam pomoći u brisanju i poliranju svih površina u kući. Bespotrebno je trošiti novac na kupnju papirnatih ubrusa, koji se brzo troše i koji su jednokratni.

Prilikom slavlja, nemojte koristiti plastične tanjure kako bi uštedjeli na čišćenju nakon slavlja, jer ćete na taj način bespotrebno baciti novac u vjetar. Radije organizirajte par ljudi koji će vam pomoći u čišćenju nakon slavlja, na taj način dom ćete počistiti u tren oka. Neka zajedničko čišćenje postane ugodno druženje i čavrljanje nakon slavlja.

Za pranje rublja iskoristite prirodni sapun za ruke, koji će jednako dobro, a ujedno i zdravo, oprati vaše rublje kao i kupovni prašak za rublje.

Prilikom generalnog čišćenja zaposlite sve ukućane da vam pomognu, kako bi posao što brže obavili, a na kraju svi zajedno pogledajte neki dobar film. Raspodijelite poslove i budite gotovi u tren oka.

Kada vam dođu gosti, pripremite za njih papuče koje će svaki od njih obući. Na taj način uštedjeti ćete vrijeme na čišćenju, blata i prljavštine koju svi imaju na cipelama.

Drvene površine u svome domu očistite tako da pomiješate ocat, vodu i eterično ulje limuna. Podove operite istom mješavinom u koju samo nadodajte par kai eteričnog ulja cimeta, a kupaonicu očistite octom, vodom i nekoliko kapi ulja bora.

 Autor: A.Z., Foto: dean bertoncelj/Shutterstock