Prirodno balansiranje hormona

žena u prirodi

Hormoni čine endokrini sustav koji stvara izlučivanje kemijskih tvari koje omogućuju funkcioniranje cijelog sustava tijela. Kada se dogodi da se proizvodi višak hormona što utječe na nepravilan rad ostalih organa, dolazi do hormonskog disbalansa.

Kod žena se javlja hormonalna neravnoteža zbog dvaju hormona- progesterona i estrogena. Neuravnoteženost hormona javlja se zbog oticanja, nadutosti, PMS-a, depresije…

Ako osjetite da se nalazite u hormonskom disbalansu nikada nemojte uzimati lijekove sami. Posjetite liječnika i neka vam on propiše terapije i potrebne lijekove. Uporabom terapije “na svoju ruku” možete dodatno naškoditi svom zdravlju. Liječnik će nakon niza pretraga donijeti dijagnozu, a ako je hormonalna neravnoteža produkt nekog tumora, operacija će biti jedna od rješenja.

Kod dijagnoze hormonskog disbalansa prvo što možete napraviti je promijeniti svoj način života. U svoju svakodnevicu uvrstite pojačanu fizičku aktivnost i pokušajte smanjite stres. Prehrana je od presudne važnosti. Neka vam prehrana bude zdrava, konzumirajte organsku hranu, izbjegavajte tešku hranu, a uvrstite što više svježeg voća i povrća. Tekućina je također bitna pa pijte puno tekućine, osobito u vrijeme PMS-a. Preporučuje se filtrirana voda.

Hormoni su vrlo bitni za sve funkcije tijela, a zdravom prehranom ćete vratiti hormonalnu ravnotežu. Izbacite bijeli šećer, kavu i alkohol. Šećer izaziva hiperprodukciju estrogena, testosterona, inzulina i može dovesti do hormonalne neravnoteže. Izbjegavajte mliječne proizvode. Kontrolirajte stres i smanjite ga na minimum, a s druge strane povećajte tjelesnu aktivnost. Hormoni utječu i na duhovno stanje čovjeka pa kada ih vratite u ravnotežu i vi ćete biti sretniji.

Hormonalna neravnoteža se može ispraviti tako da promijenite svoj život iz temelja. Unesite promjene u svoj život i tijelo će vam biti zahvalno. Stvorit ćete hormonalnu ravnotežu i spriječiti sve moguće rizične posljedice.

Jedna od metoda za održavanje hormonalne ravnoteže je detoksikacija. Nakon ustanovljene dijagnoze, liječnik će vam predložiti detoksikaciju od deset dana. To je znak da je vrijeme za mijenjanje svog života. Sve što u vašem životu pogoduje stvaranju hormonske neravnoteže odbacite od sebe. Ako se vi ne pobrinete za svoje zdravlje, nitko drugi neće.

Autor: M.Š., Foto: Daxiao Productions/Shutterstock