Prirodni tretman za opekline

Aloe vera za kožu, Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

Dugotrajno i prekomjerno izlaganje kože sunčevim zrakama bez adekvatne zaštitne kreme često zna ostavit trag na vašoj koži.
Crvenilo kože uzrokovano suncem upalna je reakcija, i kao takva zahtjeva trenutno terapiranje. Neki od prirodnih lijekova najbolja su terapija, a koriste se dugi niz godina.

Biljke za koje poznavaoci narodne medicine savjetuju da su najbolje u liječenju opekotina odavno su poznate po svom blagotvornom djelovanju na naš organizam. Saniranje opekotina i doprinos regeneraciji kože samo su još jedan od čitavog spektra njihovih pozitivnih efekata. Dosadašnja upotreba kamilice, lubenice, nevena i maslinovog ulja treba da budu dovoljan razlog da se odlučite baš za ove biljke.

Nakon njihove pravilne pripreme na potpuno prirodan način nema nikakvih neželjenih efekata, koji se prilikom korišćenja određene kozmetike ipak mogu javiti. Priprema prirodnih lijekova je jednostavna i ne zahtijeva mnogo truda, prvi rezultati su gotovo trenutni, pa će vaša koža zahvaljujući njima povratiti svoj sjaj i potpunu elastičnost.

Biljka aloa vera se sve češće primjenjuje u liječenju brojnih oboljenja. Razlog tome jesu njena ljekovita sredstva koja sadrže velik broj vitamina i minerala.
Vitamini A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kao i kalcij, fosfor, kalij, natrij, bakar, cink i selen doprinose njenoj efikasnosti. Za opekotine na vašoj koži odličan lijek će biti gel od ove biljke koji možete napraviti na način da gel aloa vera pomiješate sa žličicom jabukova soka i s pola žličice ulja od lavande. U to se dodaju 2 smrvljene tablete vitamina E. Tako napravljen pripravak se nanese na crvenu upaljenu kožu. Bol će uz pomoć gela biti uspješno uklonjena, a regeneracija kože ubrzana. Upotreba aloe vere u terapiranju kožnih opekotina šest je puta efikasnija od upotrebe bilo kojeg medicinskog sredstva.

U terapiranju sunčevih opekotina koristi se i krastavac. Isjeckan na kolutove, krastavac se stavlja na crvenu kožu i ostavi neko vrijeme da ispusti svoj sok. Bogat vitaminima C, B i A, krastavac će već za kratko vrijeme ublažiti upalu i koži priuštiti neophodnu hidrataciju.

Velika količina nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E u maslinovom i lavandinom ulju regeneriraju i stimuliraju obnovu kože na potpuno prirodan način. Ulje lavande je najbolje koristiti u koncentriranom obliku. Nekoliko kapi nerazrjeđenog lavandinovog ulja direktno se stavi na kožu.

Dobar prirodni lijek za ublažavanje opekotina na koži je i cvijet nevena. Zahvaljujući karotinoidima, saponinima, flavonidima i eteričnim uljima, neven oporavlja kožu i potiče njenu epitelizaciju. Oblog od nevenovog cvijeta napravi se na način da se dvije šake nevenovih cvijetova preliju litrom kipuče vode. Nakon što se tekučina ohladi, procijedi se, te se gaza natopi njima i nanese na kožu.

Lubenica je isto odličan izbor u liječenju opekotina. Ona je bogat prirodni antioksidans, sadrži vitamine C i B6, te beta karoten.
Najbolje ju je kombinirati sa sokom krastavca.

Jedan od najviše korištenih prirodnih lijekova jest kamilica. Čaj od kamilice idealan je prirodni lijek u terapiranju sunčevih opeklina, a njena tinktura se može dodati u bilo koju masnu ili vitaminsku kremu.

Ukoliko ste pretjerali s izlaganjem na suncu, svakako isprobajte jedan od ovih prirodnih lijekova. Upala će se vrlo brzo smirit, a koža povratit hidrataciju i elastičnost.

 Autor: M.T., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock