Prirodni pripravci za kožu

njega kože

Njegovana i zdrava koža san je i želja svake žene, posebno da to bude uz što manje izdataka i proizvoda. Kvalitetni te djelotvorni proizvodi često su skupi i malo ih ima u pakiranjima. Da bi postigli neke ozbiljne rezultate koristeći ih moramo potrošiti hrpu novca, a to se nikome ne sviđa.

No jednake rezultate uz malo dužu vremensku uporabu možemo postići i koristeći prirodne sastojke iz vlastita vrta ili kuhinje. Također, koristeći prirodne sastojke možete biti sto posto sigurni što stavljate na kožu te da ne sadrže nikakve dodatne kemikalije.

Za suhu kožu koristite med

Med savršeno regenerira kožu, a možete ga kombinirati s jabučnim octom radi lakšeg nanošenja. Pomiješajte sastojke, lagano ih ugrijte tek toliko da se med otopi i pomiješa, a zatim to nanesite na kritična područja. Jabučni ocat koži će održati prirodnu pH vrijednost, dok med hidratizira i hrani. Masku držite petnaestak minuta zatim isperite mlakom vodom.

Za masnu i problematičnu kožu upotrijebite jogurt

Jogurt je izvrstan za masnu kožu sklonu aknama. Ako u njega dodate sok od limuna dobit ćete masku koja čisti lice i pore, uklanja mrlje od akni, rješava kožu viška masnoće i zadržava normalnu pH vrijednost. Limun djeluje kao antiseptik i dezinficira lice.

Protiv celulita kava i ljuta papričica

Proizvodi protiv celulita su često skupi, a dugo nam treba da počnu djelovati. Većina tih proizvoda u sebi sadrži kofein koji potiče cirkulaciju i tako nas rješava celulita, a ljute papričice djeluju na sličan način.

Kavu svi imamo u kuhinji pa zašto sami ne biste napravili sredstvo protiv celulita? Pomiješajte kavu, mljevene ljute papričice i maslinovo ulje i koristite kao piling prije svakog tuširanja. Ovu smjesu možete napraviti u većim količinama i držati u kupaonici te kod svakog tuširanja nanijeti prije gela za tuširanje. Rezultati će doći možda malo sporije, ali definitivno je jeftinije. Osim malo nereda praktično vas ne košta ništa.

Za bolje tamnjenje kod sunčanja

Ako stavite mrkve u maslinovo ulje i držite to na suncu tijekom mjesec dana a zatim procijedite, dobit ćete ulje za sunčanje uz koje ćete dvostruko brže tamniti. Ono vas neće štititi protiv UV zraka niti opeklina, no ako ovo ulje nanesete i utrljate pa nakon toga nanesete kremu za sunčanje imat ćete i zaštitu i brže ćete tamniti. To je zbog mrkve koje sadrži beta karoten. On nam pomaže bolje izlučivanje melanina i tako brže tamnjenje kože.

Učinak se može postići konzumiranjem hrane koja obiluje beta karotenom, uzimanjem dodatka prehrani ili nanošenjem ovakvih pripravaka. A domaće je uvijek bolje.

Autor: J.S., Foto: Images By Kenny/Shutterstock