Prirodni laksativi

zdrava hrana
Zdrava hrana, Foto: Gts/Shutterstock

Magnezij se već duže vrijeme koristi kao najvažniji prirodni laksativ. Odlično djeluje na regulaciju probave i čitavog metabolizma, rješavajući nas bolnih grčeva u trbuhu, mučnina, zatvora, proljeva i osjećaja nadutosti. Njegovo tajno oružje jest da djeluje opuštajuće na samu stijenku crijeva te tako omogućava pravilan rad probave. Na sebe veže veliku količinu vode iz tijela, te tako na jednostavan način omekšava stolicu.

Uz magnezij, odličan učinak kod uravnotežavanja probave ima laktuloza. Laktuloza je vrsta prirodnog šećera i baš kao što joj samo ime govori, dobiva se isključivo iz prirodnih izvora. Njen izvor je laktoza, mliječni šećer koji pronalazimo u mlijeku i mliječnim proizvodima. Laktuloza se stoga dobiva iz laktoze, a djeluje kao osmotski laksativ što znači da je crijevne bakterije same razgrađuju.

Najlakše ćete se boriti protiv zatvora ako ćete uzimati hranu bogatu prirodnim laksativima. U nju ubrajamo voće, povrće, orašaste plodove, cjelovite žitarice, sjemenke. Voće je bogato vitaminima zbog čega regulira rad probavnog sustava i čitavog metablizma. Kada je metabolizam ujednačen i radi pravilno, ne javljaju se problemi sa zatvorom ili nadutosti.

Od voća su šljive zasigurno najbolji odabir. Mnogi ih ljudi jedu svježe, dok su za probavu ipak bolje sušene. One vežu višak tekućine iz organizma, odnosno vode za sebe te tako ubrzavaju cijeli probavni proces. Kod konzumiranja sušenih šljiva ne smije se pretjerati da se ne bi postiglo upravo suprotno, konstipacija. Osim šljiva, jednako djelovanje imaju jabuke, smokve, brusnice i grožđe.

Povrće, najbolje ono zeleno, bogato je antioksidansima i vlaknima, a oni su najpogodniji u rješavanju zatvora. Upravo zbog tog razloga, povrće ima mnoge zdravstvene prednosti. Ukusno je i ukoliko se pripremi na pravi način, voljet će ga i manja djeca. Topiva vlakna mnogo su bolja nego netopiva zbog toga jer višak vode povlače u sebe. Špinat, blitva i zelena salata pomažu omekšati stolicu.

D.Š. Foto: Gts/Shutterstock