Prirodne zamjene za bijeli šećer

kockica šećera

U današnje moderno vrijeme kada živimo ubrzano teže se usredotočiti na zdravlje i zdravu prehranu. Vjerojatno ste već čuli za štetnost bijelog rafiniranog šećera. Donosimo vam  prirodne zamjene za ovog tihog ubojicu i glavnog krivca za višak kilograma.

Ne samo da se radi o sladilima koji nisu štetni već se radi o pravim prirodnim namirnicama, ljekovitim biljkama koje možemo pronaći u prirodi.

1. Sladić

Sladić je vrlo ljekovita biljka koja se koristi od davnina. Osim što je zapažena zbog ljekovitosti i služi kao pomoć kod mnogih tegoba, radi se o biljci iznimno slatkog korijena kojeg možete koristiti kao zamjenu za šećer. Slatkoću sladiću daje tvar glicirizin radi kojeg je slađi do čak 50 puta od šećera. Zanimljivo je još da je sladić glavni sastojak u vodicama za ispiranje usta jer djeluje protiv bakterija u ustima.

2. Stevia

Lišće biljke stevia je najslađi prirodni zaslađivač na svijetu! Njezini listovi su do 450 puta slađi od šećera. Međutim, kada se pretvori u prah tada se radi o čistom steviol glikozidu koji je 300 puta slađi od šećera! 8 vrsta slada daje joj slatkoću i ljekovitost. Taj čisti slad koji nije prerađen koristi se i zbog ljekovitog svojstva. Jača imunitet i koristi se za zdravlje zuba. Nema kalorija pa se u njezinoj slatkoći može bezbrižno uživati. Može se nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane u obliku praha, tekućine ili tableta. Kuhanjem ne gubi svojstva pa je slobodno dodajte kolačima ili kremama.

3. Šećer kokosove palme

U prodavaonicama zdrave hrane od nedavno se može pronaći i ovaj jako vrijedan zaslađivač. Krasi ga fini karamela okus, a možete ga dodati u jela, deserte, kave ili čajeve. Njegova slatkoća crpi se iz kokosovog cvijeta. Boja mu je svjetlo smeđa. Ima nizak glikemijski indeks pa postaje vrlo popularan kao zamjena za šećer. Izvorno se koristi u Indoneziji na otoku Javi

4. Goji bobice

Ovu biljku još zovu i “sretne bobice”. Pune su antioksidansa, esencijalnih masti i aminokiselina. Uništavaju tumorske stanice i jačaju cjelokupni organizam. Daju nam snagu i energiju. Prva su pomoć kod mršavljenja dok istovremeno daju slatkoću zbog polisaharida kojeg sadrže. Ova malena biljka dolazi s Himalaja, a njezini stanovnici je koriste stoljećima.

Osim što ovi alternativni zaslađivači daju jednaku slatkoću našim jelima kao i bijeli rafinirani šećer, oni su iznimno ljekoviti. Imaju niski glikemijski indeks što je prvi znak da ga mogu koristiti i dijabetičari, ali i svi oni koji paze na vitku liniju. Istražite ove nove izvore šećera i uživajte u njihovom sladu bez zabrinutosti za zdravlje ili višak kilograma.

 Autor: M.L., Foto: Humusak2/freeimages.com