Prirodna ulja za sunčanje

zastitna ulja

U posljednje vrijeme stalno slušamo oprečna razmišljanja je li sunčevo zračenje štetno i kako se možemo od njega zaštititi. Ovdje se nećemo zauzimati niti za jednu stranu, ali ćemo predložiti neke prirodne zaštite od sunca kako biste izbjegli kupovinu skupih krema prepunih kemikalija.

Nisu sva ulja jednaka, odnosno nemaju sva ulja jednaki zaštitni faktor, neka štite, a neka ne štite od UVA i UVB zračenja.

Ulje sjemenki čileanskih malina ima zaštitni faktor od 28 do 50. To hladno prešano ulje ima sposobnost apsorbiranja UVA, UVB i UVC zraka. Sadrži jako puno vitamina E, te ima snažno antioksidacijsko djelovanje. Također, djeluje i protuupalno zbog svog sastava masnih kiselina. Može se koristiti na svim tipovima kože koji trebaju dodatnu njegu. Ulje je dobro za tretiranje bora, ekcema, dermatitisa, strija i svih upalnih stanja kože.

Ulje sjemenki mrkve ima zaštitni faktor od 38 do 40, a bogato je beta karotenom, provitaminom A, vitaminima A i E. Ulje od sjemenki mrkve djeluje antiseptički, protuupalno i antioksidativno. Vrlo često se koristi u preparatima za sunčanje jer potiče sintezu melanina. Kada se ovo ulje nanosi na kožu u kombinaciju s drugim uljima kao što je maslinovo ili kokosovo, pruža dobru zaštitu od sunca. Ovo ulje je odlično i u proizvodima za njegu kože nakon sunčanja. Dobro je za tretiranje suhe i ispucale kože, te opekotina.

Ulje čileanskog lješnjaka ima zaštitni faktor od 10 do 30. On nije srodnih europskog lješnjaka iako se isto zovu. Ovo ulje ima visok sadržaj oleinske kiseline pa je pogodan za sve tipove kože. Sadrži vitamine, minerale, lipide i antioksidanse. Dobro se upija, hrani i omekšava kožu. Vitamini A iz ulja potiču regeneraciju stanica, a antioksidativno svojstvo mu daje vitamin E. Ulje štiti od UVA i UVB zračenja pa se može naći u mnogim preparatima za njegu kože. Ovo ulje se preporučuje kao pomoć koži koja je izložena raznim čimbenicima iz okoliša i dobro je za prevenciju fotostarenja.

Autor: S. G., Foto: Brickrena/Shutterstock