Prirodna njega zuba

njega zubi

Većina komercijalnih pasta za zube sadrže abrazive, deterdžente, zaslađivače i optička laštila, dok neki proizvodi i sastojci koji se svaki dan koriste u domaćinstvu – a koji su često prirodniji – postižu iste rezultate.

List kadulje s kojim ćete protrljati zube i desni može poslužiti kao djelotvorno sredstvo za čišćenje i poliranje. Pomiješate li jednu žličicu soda bikarbone, dvije kapi eteričnog ulja nane i malo vode dobit ćete izvrsnu pastu za zube.

Ako ste veliki ovisnik o čaju, kavi ili pušenju, umjesto da kupujete grubi, abrazivni gotovi prah za zube, protrljajte ih jagodom ili vlažnom stranom kore od limuna.

I svježi peršin i salata potočarka bogati su klorofilom (glavnim sastojkom većine komercijalnih tekućina za ispiranje usta), pa su stoga djelotvorni osvježivači daha kad se žvaču.

Ako ste jeli češnjak i to želite prikriti, najbolje što možete učiniti jest da žvačete sjemenku kardamona u ljusci; kad ljuska omekša, bacite je i progutajte sjemenku. Sljedeće najdjelotvornije sredstvo – ako to možete izdržati – jest da žvačete i progutate pola limuna, i to zajedno s korom! Zrno kave ili komadić peršina također učinkovito, ali privremeno, mogu prikriti zadah iz usta.

Za privremeno ublažavanje zubobolje, dok ne odete zubaru, stavite na zub kap ulja od klinčića. I na posljetku, ne zaboravite na njegu usana. Vazelin je najdjelotvorniji i najjeftiniji balzam za usne, a možete ga pomiješati s ostatkom ruža za usne i tako dobiti sjajilo za usne u boji.

Isto tako, redovito mijenjajte četkicu za zube. Najduže ju koristite tri mjeseca, ali stare nemojte bacati nego ih iskoristite za čišćenje po kući.

Autor: S. G., Foto: Forewer/Shutterstock