Prirodna njega suhe kože

njega suhe koze

Suha koža danas muči sve veći broj ljudi. Tijelo luči premalo masti, ne može pohraniti dovoljno vlage pa postaje suha i bez elastičnosti. Ako ju ne hidratizirate dovoljno, ubrzo će vam se pojaviti i bore.

S obzirom na to da koža sama ne može lučiti dovoljno masnoće i vlage, nužno je da vi djelujete izvana kako biste je ovlažili i opskrbili mašću. To vam ne bi trebao biti problem, ako su preparati koje koristite prilagođeni vašem tipu kože.

U prirodi možemo naći puno recepata koji nam mogu pomoći očuvati vlažnost kože kako bi ona dugo vremena ostala mekana i elastična. Jednostavno pomoću nekoliko prirodnih sastojaka možete sami napraviti sapun od kojeg će vaša koža biti meka i podatna.

Imate li osjetljivu i suhu kožu, ovaj sapun je baš za vas.

Potrebno vam je 100 grama bijelog pčelinjeg voska, 60 grama bijelog toaletnog sapuna, 20 grama cvjetova nevena, 20 grama cvjetova kamilice, 50 ml destilirane vode i 50 ml maslinovog ulja.

Za početak naribajte sapun i pomiješajte ga s pčelinjim voskom. To stavite u vodenu kupku kako bi se otopilo sve i onda stavite na hlađenje. Cvjetove razmrvite prstima i stavite u posudu koju možete poklopiti i prelijte uljem. Neka tako dostoji dva dana.

Nakon toga sve ocijedite kroz gusto cjedilo i cvjetove istisnite. U vrućoj vodenoj kupki otopite mješavinu sapuna i voska i dodajte ulje. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Nemojte čekati da se ohladi nego dok je toplo, oblikujte lijepe loptice. Pustite ih da se ohlade i onda ih omotajte u lijepi svileni papir.

Kako bi suha koža postala ponovo ugodno mekana uzmite vrećicu u koju ćete staviti 200 grama pšeničnog brašna, lijepo ju svežite, napunite kadu toplom vodom i potopite u nju toplu vrećicu. Tijekom kupanja svako toliko iscijedite vrećicu.

Ako imate grube i ispucale laktove, napravite mješavinu od jedne jušne žlice limunovog soka i dvije jušne žlice zagrijanog meda. Namažite na laktove i nakon 30 minuta isperite i namažite hidratantnom kremom.

Da bi vam koža bila nježna, napravite piling od dvije čajne žlice šećera i tri jušne žlice maslinovog ulja, istrljajte nježno tijelo s tim isperite i namažite se hidratantnom kremom.

Autor: S. G., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock