Prirodna njega masne kože

pristici

Ako imate kožu kojoj se lojnice prekomjerno luče, vjerojatno ste skloni prištićima, bubuljicama i upalama. Takvu kožu zovemo masna ili mješovita koža. Postoje mnogi recepti koji se mogu koristiti na masnoj i miješanoj koži poput paste za čišćenje i vodice za lice. Oni pomažu čišćenju masne kože od prištića kako bi izgledalo čisto i njegovano.

Za čišćenje lica odlična je krema od nevena. Kod nevena je odlično što ga možete i sami uzgajati na balkonu ili vrtu. Imate li upaljene bubuljice, ova krema će vam umiriti kožu i pročistiti krv.

Uzmite 100 ml destilirane vode, trebat će vam 20 g cvjetova nevena, 20 ml bademova ulja i 100 grama temeljne kreme. Zakuhajte vodu i prelijte cvjetove nevena te ostavite da se ohladi. Ohlađene nevene procijedite kroz cjediljku i dobro utisnite cvjetove da izvučete maksimalno iz njih. Tu tekućinu pomiješajte s uljem. Na kraju sve pomiješajte s temeljnom kremom i skladištite u porculanskim teglicama.

Stari recept iz davnina kaže da lice s prištićima nakon čišćenja trebate istrljati ploškom sirova krumpira. Kapnite na prištiće dva tri puta dnevno ulje majčine dušice i oni se neće rascvjetati. Samo pazite da ulje ne završi na području oko očiju.

Na nečistu kožu možete s vremena na vrijeme utrljati malo limunovog soka i ona će se brže oporaviti.

Povremeno si napravite parnu kupelj kojom ćete čistiti lice. U veliku zdjelu stavite biljke koje djeluju protuupalno poput kadulje, metvice, poljske preslice, paprene metvice, kamilice ili majčine dušice i prelijte s 3 litre vode. Držite glavu oko desetak minuta iznad kupelji.

Parna kupelj otvara pore i na taj način temeljito čisti lice jer izbacuje loj van. Ako imate nečistu kožu radite parnu kupelj jednom tjedno. To će dugoročno ostaviti dobre rezultate na vašem licu.

Imate li nadraženu kožu i crvenilo možete staviti malo kiselog mlijeka na jastučić od vate i istrljati lice i vrat, ili operite ujutro i navečer lice čajnim pripravkom od poljske preslice i plave šumarice.

Autor: S. G., Foto: Cheryl Casey /Shutterstock