Prirodna njega kože

cista lijepa koza

Možda zvuči čudno, ali ljudi koji imaju čistu kožu lakše pridobivaju simpatije drugih. Pri prvom susretu kada stvaramo dojam o nekome promatramo mu i kožu. Tisućama godina žene brinu o svojoj koži kako bi bila mekana i elastična. Danas postoji more preparata kojima želimo postići mlađi izgled i ljepšu kožu.

Postoje i mnogo zanimanja koja brinu o zdravlju i ljepoti naše kože od vizažista, dermatologa, kozmetičara i pedikera. No bitno je da i sami brinemo o njoj jer mnogo preparati koje nam nameće kozmetička industrija su puni kemikalija i nanose nam više štete nego koristi.

Ponekad je bolje pribjeći prirodnim tretmanima koje su koristile naše bake. Prirodni preparati su blagi i blagotvorno djeluju na našu kožu bez popratnih nuspojava. Ako uz to kombiniramo zdravu hranu punu bjelančevina, vitamina i minerala te zdravog sna. doista se vide pozitivni rezultati njihovog djelovanja.

Problemi s kožom koji nas najčešće muče su akne. Adolescente najčešće muče masna i sjajna koža, prištići na licu i leđima. Lošem tenu i aknama mogu prethoditi hormonalne promjene, različita ulja, kozmetički i vitaminski preparati i lijekovi. Ponekad se znaju razviti i bolni furunkuli kada se napravi neugodan i gnojan apsces zbog upale folikula dlake kojima su uzrok bakterije.

Imate li teške akne, morate ih liječiti, ne samo iz estetskih, nego i medicinskih razloga. Nemojte stiskati nikakve prišteve nego ih tretirajte blagim tinkturama. Povremeno se inhalirajte i primjenjujte parne kupke i obloge s prirodnim sastojcima.

Želite li prirodni tretman za vaše akne, kupite ljekovito blato u nekoj specijaliziranoj trgovini ili ljekarni. Trebale pomiješati tri jušne žlice blata s toplom vodom kako biste dobili kašu i to nanesite na lice. Nemojte nanositi na mekanu kožu oko očiju.

Nakon 20 minuta držanja maske, isperite ju s toplom vodom i nakon toga nanesite biljnu kremu bez konzervansa. Osim ljekovitog blata, možete pomiješati 100 grama svježeg sira i jedno jaje. Stavite na lice i isperite nakon 15 minuta i ne zaboravite hidratizirati kožu nakon toga.

Autor: S. G., Foto: AXL/Shutterstock