Prirodna kupka za stopala

njega stopala

Naše noge tijekom cijelog života pređu udaljenost da bi zemlju mogli obići oko tri puta. A ne zaboravite da noge stalno nose vašu punu težinu. S obzirom na to da su tako vrijedne i puno rade, zaslužuju da ih njegujemo i o njima brinemo. Zamislite samo kako bi vam život izgledao da imate bolesna stopala.

Oni koji puno hodaju ili stoje, pate od umornih i otečenih nogu, a nerijetko im je i ispucala koža. No, i bakina stara receptura vam može pomoći za to. Postoje različite kreme, kupke i tinkture koje su napravljene od prirodnih sredstava.

Napravite si ovu kupku nakon napornog radnog dana i vaša stopala će vam biti zahvalna.

Potrebno vam je 50 grama majčine dušice, 125 grama orahovih listova, 50 grama lovorovih listova i 50 grama listova bršljana. Još vam treba tri litre vode i dvije jušne žlice kuhinjske soli i jednu jušnu žlicu sode.

Listove lovora, oraha, bršljana i majčine dušice zakuhajte u vodi, kuhajte oko 45 minuta. Nakon toga tekućinu ohladite na sobnoj temperaturi i dodajte sol i vodu. Uronite stopala u kupku i uživajte deset do petnaest minuta.

Za umorna stopala možete položiti svježe listove šumske paprati u cipele, a možete si i napuniti kupku kojoj ste dodali nekoliko kapi lavandinog ulja.

Možete isto slagati naizmjeničnu kupku ako imate problema s cirkulacijom jer jača prokrvljenost nogu, osnažuje arterije i čini stopala otpornijima. U jedan lavor složite vodu zagrijanu na 38 Celzijevih stupnjeva, a drugi napunite hladnom vodom da bude temperature od 15 Celzijevih stupnjeva.

Neka vam voda bude do razine listova. Noge prvo potopite u toplu vodu na pet minuta, a nakon toga stavite noge u hladnu vodu na deset sekundi. Ovaj postupak ponavljajte desetak minuta.

Povremeno masirajte stopala četkom ili kuglicama za masažu. Krenite od prstiju prema petama, prvo masirajte tabane, a nakon toga nožne zglobove. Ako imate hladna stopala bilo bi dobro da ih masirate svaki dan.

Prije nego se bacite na pedikuru, uronite noge u toplu vodu da ih malo namočite i omekšate zadebljanu kožu koju možete sastrugati kamenom ili drvenim štapićem. Nokte morate rezati ravno kako ne bi urastali i izazivali dodatne probleme. Sve na kraju lijepo osvježite tinkturom i vaša stopala će biti spremna za nove radne akcije.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock