Prirodna krema za zaštitu od sunca

suncanje

Umjesto da kupujete gotove te često i jako skupe kreme, jeste li znali da prirodne kreme za sunčanje možete vrlo lako napraviti i sami? Da biste je izradili neće vam trebati hrpa skupih sastojaka. Izrada je jednostavna, brza i lagana, a rezultat je prirodna i učinkovita zaštita od sunčevih zračenja. Prirodnom kremom za zaštitu od sunca se smanjuje rizik od teških oboljenja i melanoma koji su povezani s losionima za sunčanje i industrijskim kremama. Glavni sastojak domaćih krema za sunčanje su prirodna ulja koja imaju visoki zaštitni faktor.

Najštetniji sastojci u kremama za sunčanje su:

 • retinol-palmitat – jedan od oblika vitamina A koji u kremama djeluje kao stabilizator, a zapravo štetno djeluje na kožu
 • oksibenzon – ovaj sastojak može se naći u više od 65 posto krema, a dovodi do neravnoteže hormona jer u tijelu djeluje kao hormon estrogen

Ova dva sastojke povezuju se s većim rizikom od pojave raka.

Ljetni mjeseci idealni su za uživanje u suncu i lijepoj brončanoj puti, ali samo uz prirodne kreme za zaštitu od sunca. U protivnom, koža bi mogla reagirati svrbežom, crvenilom i osipom. Sunce je zdravo za kožu jer između ostalog pomaže i u stvaranju vitamina D te serotonina, hormona sreće. No, izlaganje suncu treba biti umjereno i uz pravilnu zaštitu, jer sunce na kožu djeluje i svojim UV zrakama koje dolazi u tri oblika. Ultraljubičasto zračenje ili UVA zračenje najopasnije je za kožu jer svojim djelovanje dovodi do velikih oštećenja kože:

 • izaziva opekline
 • potiče starenje kože
 • oslabljuje imunitet
 • oštećuje vid
 • uzrokuje rak kože
 • stvara alergijske reakcije

Sve se više upozorava na povezanost raka kože i oštećenja DNK jer izlaganje suncu može prouzročiti i više od 90 posto slučajeva raka kože. Stoga uz pravilno sunčanje, prevencija i kvalitetna krema za sunčanje, najbolje su rješenje.

Prirodna ulja sa zaštitnim faktorom

Najpoznatija prirodna ulja su:

 • ulje maline (zaštitni faktor 25 do 50)
 • ulje čileanskog lješnjaka (zaštitni faktor 10 do 30)
 • ulje jojobe (zaštitni faktor 4 do 6)
 • ulje kokosa (zaštitni faktor 8)
 • ulje sjemenki mrkve (zaštitni faktor 38 do 40)
 • ulje avokada (zaštitni faktor 15)
 • maslinovo ulje (zaštitni faktor 4 do 8)
 • karite maslac (zaštitni faktor 4 do 6)

Prirodne kreme za sunčanje sadrže i vitamin E te pčelinji vosak, a ulja dobivena od prirodnih sjemenki i plodova imaju brojne dobrobiti za zdravlje kože.

Ulje maline obiluje omega 3 masnim kiselinama i prevenira nastanak mrlja na koži, ulje avokada stvara zaštitni sloj koji sprečava crvenilo, ulje badema sadrži vitamin E zbog kojeg je koža nježna i meka, ulje sjemenki mrkve štiti od slobodnih radikala i ima snažna antiseptička svojstva, ulje čileanskog lješnjaka se brzo upija, sprečava starenje kože i štiti od UVB i UVA zraka i ulje kokosa štiti kosu i kožu od oštećenja izazvanih suncem.

Prirodna krema za sunčanje – recept

Za prirodnu kremu za sunčanje će vam biti potrebno 40 g pčelinjeg voska, 30 kapi ulja sjemenki mrkve, 2 žlice ulja vitamina E, 3 žlice kokosovog ulja, 3 žlice kakao maslaca i 2 žlice ulja sjemenki maline.

Iznad lonca u posudi na pari treba otopiti pčelinji vosak, kako maslac i kokosovo ulje. Kada se sastojci otope potrebno ih je maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Zatim se miješaju vitamin E, ulje mrkve i maline i preliju u staklenku. Potrebno je ostaviti da se u potpunosti ohladi i stisne tijekom noći. Za jedan dan se gotova krema može koristiti i nanijeti na kožu kao zaštita od sunca.

U kremu za sunčanje se dodaje pčelinji vosak kako bi krema dobila gustoću i imala vodootporna svojstva zbog čega je neće biti potrebno često nanositi nakon plivanja ili znojenja.

Ako krema ispadne rijetka savjetuje se dodati još malo pčelinjeg voska. Svakako je potrebno dodati i cinkov oksid koji će pružati zaštitu i od UVA i od UVB zraka. Dodajte 20 posto cinkovog oksida što je i maksimalna zaštita od sunca. Izbjegavajte cinkov oksid koji se koristi u gotovim kremama. Preporučuje se da ga nabavite u prahu.

Zašto treba izbjegavati kupovne kreme za sunčanje

Do sada su provedena brojna znanstvena istraživanja na temu industrijskih krema i njezinih učinka na zdravlje te se došlo do zaključka da je melanom najrašireniji u zemljama u kojima se one najčešće koriste. Nanošenjem takvih krema na kožu, onemogućujete sintezu D vitamina u vašem tijelu, a upravo je nedostatak tog vitamina povezan s raznim oblicima raka, poput raka dojke.

Industrijske kreme štite kožu od UVB zračenje, ali nemaju zaštitu od UVA zračenja. Osim toga, sadrže i velik broj opasnih sastojaka koji ometaju normalan rad mozga i endokrinog sustava te potiču i alergijske reakcije i rizik od raka.

Autor: A.Z., Foto: Dmitrijs Dmitrijevs/Shutterstock