Prirodna krema za svaki tip kože

čisto lice

Možda ste se već puno puta razočarali kupujući skupe kreme koje ne djeluju ili vam je dosta konzervansa, kemikalija i sintetičkih mirisa koje one sadrže. Ne znate više ni sami što je najbolje za vašu kožu.  Razmišljate sve više o tome kako iz svoje kućne radinosti pripremiti kremu koja će svojim prirodnim sastojcima najbolje djelovati na kožu.

Donosimo savjete kako napraviti prirodnu kremu za svaki tip kože.

Za početak bitno je odrediti tip kože. Nakon što prislonimo rižin papir na lice trebali bi vidjeti o kakvom se tipu kože radi. Ako papir postane proziran, znači da se radi o masnoj koži koja se upila u njega, dok s druge strane suh papir znači da se radi o suhoj koži. Samo poneki prozirni dio na papiru signalizira nam da se radi o T zoni tj. o mješovitoj koži lica.

Svaka krema sastoji se od tri djela, a to su masna faza koja se sastoji od baznog ulja ili maslaca, vodene faze tj. hidrolata i emulgatora koji povezuju te dvije smjese.

Što se tiče maslaca najčešće se koriste kakao maslac koji je najbolji za suhu kožu, mango maslac koji najbolje njeguje masnu kožu i shea maslac koji koristimo za kožu sklonu aknama i mješovitu kožu. Od ulja za njegu kože lica koristimo bademovo ulje za normalnu i suhu kožu, maslinovo ulje za masnu kožu te sezamovo ulje za mješovitu kožu.

Najidealniji hidrolati za sve tipove kože su oni poput lavande ili smilja.

Emulgatori su tvari koji spajaju ta dva sastojka i time dobivamo kremu. Što ga više dodamo krema je čvršća. Na tržištu je dostupan cijeli niz prirodnih emulgatora za izradu krema, a na pakiranju stoji i način doziranja.

U kremu se mogu dodati i još neki dodatni sastojci zavisno o našem tipu kože. Tako možemo dodati vitamine A, D i E koji služe za obnavljanje kože, razna eterična ulja koja hrane našu kožu te ovlaživače poput glicerina ili aloe vere koji daju vlagu našoj koži.

Odmah nakon pripreme kremu bi trebalo držati u hladnjaku u staklenkama i potrošiti je u roku od tri mjeseca. Imajte na umu da se prirodna kozmetika brzo kvari pa je prije korištenja i rukovanja kremom potrebno oprati ruke. Također, moguće je i da ste alergični na neki sastojak.

Prije upotrebe možete napraviti mali test kako biste provjerili tolerantnost na kremu. Namažite malu površinu kože te ostavite da odstoji neko vrijeme. Ako nema nikakve iritacije, kremu možete slobodno koristiti.

Autor: M.L., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock