Pripreme za ličenje

pripreme za ličenje

Dobre pripreme za ličenje su važne za dobar rezultat jer ne postoje zidne tapete kao ni boje koje će moći prianjati na plohe koje se ljušte, a svi će nedostaci biti vidljivi. Treba biti svjestan kako će se većina vremena potrošiti na pripremu dok će zadnji dio biti samo bojanje zidova.

Iz prostorije u kojoj se namjerava ličiti treba iznijeti što više namještaja, a sve što se ne može pomaknuti ili je previše teško za pomicati možete pokriti plastičnom vrećicom ili aluminijskom folijom. Prekidače i utičnice treba zaštititi maskirnom trakom.

Ljubimce treba držati što dalje od svježe oličenih zidova kako boja ne bi završila na repu i šapama te da ne bi udisali pare koje bi im mogle naškoditi.

Pripreme za ličenje oduzimaju najviše vremena i podrazumijevaju više koraka, a sve da se nakon obavljenog posla izbjegne čišćenje podova i namještaja.

Kako bi izbjegli raznošenje boje po cijelom stanu i to najviše po podovima, potrebno je tijekom ličenja obući stare cipele ili šlape koje ćete skinuti svaki put kada izlazite iz prostorije gdje ste upravo nanijeli novu boju na zidove.

Ako su zidovi u dobrom stanju njih je moguće oprati uz pomoć blagog deterdženta, isprati i potom ostaviti da se osuše. Zidovi se peru jedan po jedan od dna prema vrhu. Nije dobro prekinuti pranje kako ne bi ostali prljavi tragovi koje će kasnije biti teško ukloniti.

Ukoliko su zidovi vlažni, bilo bi dobro otkriti uzrok vlage na zidovima jer se u suprotnom ne preporučuje ličenje zidova budući da će se vlaga opet pojaviti.

Kako bi se otkrio izvor vlage, preko vlažnog mjesta nalijepi se manji komad aluminijske folije te ostavi da stoji tjedan dana. Ako se u međuvremenu navlaži gornji dio folije, to znači da je problem u kondenzaciji. Ali ako je folija bila vlažna s donje strane, uzrok bi mogla biti vlaga koja dolazi izvana.

Kada ste riješili problem vlage, treba oprati ostatke plijesni pomoću vode i klornog izbjeljivača u omjeru 4:1 te ostaviti otopinu nekoliko dana na zidu te isprati i ostaviti zid da se osuši.

Na kraju slijedi uklanjanje komadića žbuke koji su se počeli ljuštiti prilikom čega treba zakrpati udubljenja i rupe ukoliko su se prije na tom mjestu nalazili vijci i čavli.

Pukotine se mogu zakrpati uz pomoć sredstva za punjenje, nakon čega se ostave da se osuše i potom izbruse jer moraju biti u istoj ravnini kao i ploha na kojoj se nalaze.

Autor: S.Š., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock