Priprema za Božić

pripreme za božić

Pripreme za Božić podrazumijevaju više toga, pa i božićnu zabavu kada ćete se podružiti s vama bliskim osobama. Počnete li s planiranjem na vrijeme, moći ćete sve odraditi bez panike i nepotrebnog stresa.

Važno je da za početak prvo razmislite što vam je sve potrebno kako bi se u najljepše doba godine mogli samo opustiti i uživati s voljenima. Vrijeme je da uzmete olovku i blok te krenete sa smjernicama koje će vam pomoći prilikom organizacije.

Napravite popis svih zadataka koje ćete morati napraviti, a koji su povezani s čišćenjem stanja, kupovinom namirnica, ukrasima za bor, kao i poklonima za najmlađe. Ne zaboravite na papir za zamatanje ili ćete se možda ipak odlučiti za ukrasne vrećice. Cilj je da si olakšate posao što je više moguće i da odaberete metode s kojima ćete uštedjeti na vremenu, a opet dobiti puno zauzvrat.

Podijelite zadatke prema prioritetu, odnosno na vrh stavite one koje možete odmah odraditi, dok će neki koji se rade u posljednji trenutak morati pričekati svoj red. Sve ono što već sada možete napraviti podijelite sa svojim ukućanima kako bi bili što brži i djelotvorniji. Važno je da svakome od njih date jasne naputke što trebaju učiniti kako ne bi bilo nepredviđenih situacija.

Popis se mora nalaziti na vidljivom mjestu kako bi vas u svakom trenutku podsjetio na ono što treba učiniti, a i kako bi svaki put mogli prekrižiti kada bi nešto već odradili.

Želite li izbjeći gužvu za blagdane bor kao i ukrase nikada nemojte kupovati u zadnji tren. Tako ćete izbjeći stres, a i imat ćete veći izbor između raznih vrsta borova. Prije kupovine razmislite o mjestu u stanu gdje ćete ga staviti (ako ga odlučite mijenjati) te izmjerite visinu do stropa.

Više je božićnih motiva, a osim uobičajenih ukrasa tu je i neizostavna božićna zvijezda te pšenica. Kupite zvijezdu na vrijeme i ne zaboravite posaditi pšenicu.

Teško je zamisliti bor bez sjajnih lampica. Bilo bi dobro na vrijeme provjeriti rade li lampice i treba li ih nadopuniti novima. Ne treba posebno napominjati koliko je važno da su lampice ispravne budući da se najviše nesreća za vrijeme blagdana povezuje s požarom.

Vrijeme je da provjerite jesu li vam čitave sve kuglice. Ako vam se ne sviđa brojčano stanje ukrasa, napravite popis kako bi znali koliko ćete trebati novih kuglica i trakica.

Dok će neki radije odabrati kupovne kuglice, drugi će se odlučiti za prirodne ukrase. Ukoliko ste maštovita i kreativna osoba koja želi ukrasiti jelku s komadićima osušenog voća, slame ili možda heklanih kuglica, potrebno je puno ranije krenuti s izradom ukrasa. Razmislite što vam sve treba i ukrasite bor na poseban način.

Kada ste obavili sve što ste trebali prije blagdana, vrijeme je da isplanirate božićni ručak. Pored planiranja namirnica važno je da isplanirate i kako ćete postaviti stol. Razmislite o temi koja bi mogla prevladavati ove godine i s kojima ćete bojama ukrasiti stol.

Nakon odabira boje i ukrasa za stol, razmislite o jelima koje ćete poslužiti i ima li netko od gostiju posebne želje ili je možda alergičan na neki od sastojaka. Ako želite uštedjeti planirajte obroke koje možete iskoristiti i sljedeći dan, jer će vam sigurno ostati nešto nakon ručka.

Na kraju ne zaboravite na ukusne kolačiće s kojima ćete zasladiti blagdane, bilo da se radi linzerima ili možda kiflicama.

Autor: S.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock