Priprema rajčice

najbolji paradajz

Rajčica je povrće koje se svakodnevno koristi u pripremi raznih vrsta jela. Osim što lijepo izgleda, ona je i jako ukusna, a kako bi iskoristili maksimum od te posebne biljke, u nastavku vam donosimo nekoliko trikova.

Kako bi sačuvali slatki i slasni okus rajčice, kada je najzrelija trebali bi ju zamrznuti, kako bi ju mogli baš takvu konzumirati kroz cijelu godinu. Najbolji okus ima rajčica koja je domaće uzgojena, pa bi bilo najbolje da ju sami uzgojite, ili da ju kupite od uzgajivača ili na zelenoj tržnici.

Rajčicu treba zalediti na način da joj se odreže tvrda sredina, te da se ostatak ploda ostavi čitav, te se tako posloži na lim za pečenje. Lim za pečenje sa rajčicama se stavlja u zamrzivač, i kada se u potpunosti zaledi, izvadite lim i zaleđenu rajčicu stavite u plastične vrećice i vratite u led.

Ukoliko za pripremu jela koristite rajčice iz limenke, koristite one koje su cijele, a nikako one sjeckane. Kada koristite cijele rajčice iz limenke, prvo iscijedite umak iz limenke, jer ostavlja okus metala u jelima. Čitave rajčice ne morate niti sjeckati, jer je dovoljno da ih samo izgnječite, kada se koriste recimo za umake. Ukoliko su rajčice u limenci dobre i kvalitetne, one mogu imati bolji okus od svježih rajčica.

Rajčice možete i osušiti, te tako uživati u njima kroz cijelu godinu. Rajčice se suše tako da ih se izreže na četvrtinu i očisti od svih sjemenki. Papirnatim ubrusom posušite meso rajčice, pa četvrtine, tako da ga sušite rezanom stranom prema gore. Sada rajčice posložite na lim za pečenje, posipajte ih morskom solju, poškropite sa malo maslinova ulja i svježe mljevenim crnim paprom. Zatim rajčice stavite u pećnicu da se peće na 150 stupnjeva oko jedan sat. Osušene rajčice trebaju se ohladiti, pa su onda spremne za spremanje u plastičnu posudu. U hladnjaku ih možete čuvati do dva tjedna.

Autor: A.Z., Foto: monticello/Shutterstock