Priprema ljekovitog bilja

kako koristiti ljekovito bilje

Biljni se lijekovi mogu upotrebljavati za liječenje mnogih lakših tegoba, te za pojačavanje energije i imuniteta. Premda su prikladni za samoliječenje, često je bolje zatražiti savjet profesionalnog praktičara biljne medicine. Neki se potpuno kvalificirani liječnici isto tako bave i liječenjem biljem.

Naturopati obično nemaju medicinske kvalifikacije, ali prolaze opsežnu poduku. Svakako provjerite ima li praktičar kojem ste se odlučili obratiti potrebne kvalifikacije.

Kada pođete travaru, on će vas zapitati za anamnezu posebno obraćajući pozornost na način života i prehranu, a po potrebi će vas i pregledati. pošto utvrdi vaše zdravstveno stanje, travar počinje tragati za glavnim uzrokom problema, pokušavajući otkriti gdje je mogao nastati bilo kakav poremećaj ravnoteže u vašem zdravlju.

Travar vjeruje da se prikriveni problem, dok se ne ustanovi, neće moći razriješiti, premda je simptome moguće ublažiti ili suzbiti. Travar će vam dati savjete u pogledu prehrane, predlažući neke izmjene koje pacijentu mogu pomoći da se lakše uhvati u koštac sa životnim stresovima.

Zatim će vam možda preporučiti mješavinu biljnih lijekova posebno prikladnih za vaše individualne potrebe. Početni razgovor obično traje jedan sat. Kasniji dolasci, prigodom kojih će travar predložiti pojedine prilagodbe, traju otprilike pola sata.

  • Prije uporabe biljnih lijekova provjerite je li vam postavljena ispravna dijagnoza. Upotrebljavajte samo biljke koje vam je izričito preporučio liječnik.
  • Liječnika obavijestite o svakoj biljci koju namjeravate uzimati.
    Kupujte biljke od ugledne tvrtke. Odaberite vrstu kod koje su na kutiji navedena adresa i broj telefona tako da se kod tvrtke možete raspitati o biljci.
  • Imajte na umu da proizvođači biljnih lijekova smiju na ambalaži proizvoda navesti terapijsko djelovanje samo ako je lijek i službeno odobren. Mnogi lijekovi, međutim, takvo odobrenje nemaju. Udruga za nadzor lijekova surađuje s travarskim interesnim skupinama radi poboljšanja propisa o obavještavanju potrošača.
  • Izbjegavajte biljke koje se prodaju u rasutom obliku (bez kutije) jer su možda bile predugo na zraku i izložene svjetlosti.
  • Birajte proizvode s dokazom o provjeri kvalitete, posebno biljke standardizirane za jedan ili više djelatnih sastojaka.
  • Imajte na umu da se biljne tinkture često pripremaju s osnovom koja se sastoji od vode i alkohola. Želite li izbjeći alkohol, kupujte tinkture s glicerinskom podlogom.
  • Vodite računa o održivosti raznih biljnih oblika. Trajnost biljaka u rasutom stanju može iznositi od tri mjeseca (lišće i cvijeće) do godinu dana (kora i korijenje), trajnost tinktura otprilike jednu, a trajnost kapsula i tableta jednu do dvije godine.

Ako namjeravate upotrebljavati biljne lijekove trajno i redovito, nabavite pouzdan priručnik u kojem ćete naći potpune podatke o pojedinim biljkama.

Autor: S.G., Foto: Fotografiche/Shuttestock