Primer za lice

kozmetika

Podloga za lice ili primer je baza za lice koja se koristi prije nanošenja pudera, a spada u proizvode dekorativne kozmetike. Primer za lice se koristi kako bi se zagladila i izravnala površina kože, te kako bi se puder mogao što bolje nanijeti i zadržati na koži.

Primer se bira prema tipu kože prema čemu se i formulira njegovo djelovanje koje ovisi isključivo o tipu kože. Pa tako osobe sa suhom kožom trebaju koristiti primer koji će maskirati suhe dijelove kako bi se puder lakše nanosio i koji će imati hidratizirajući učinak. Osobama s masnom kožom je potreban primer koji će popuniti bore i pore, matirati kožu i spriječiti izbijanje ulja.

Ma da primer osigurava besprijekoran ten ne savjetuje se njegova svakodnevna upotreba kako ne bi previše opteretio kožu lica.

Primer djeluje tako da popunjava bore, pore i sitne linije, priprema kožu za nanošenje pudera, pomaže regulirati izlučivanje sebuma i upiti višak masnoće, zaglađuje kožu kako bi puder izgledao što prirodnije, pomaže koži da ne upije tak i pigmente iz pudera, lagano izglađuje ožiljke od akni i neravnomjernu teksturu te produljuje postojanost šminke na licu i produljuje trajnost.

Nakon nanošenja hidratantne kreme na lice potrebno je nanijeti primer, a svakako treba izbjegavati teške kreme kako puder i primer ne bi skliznuli s kože. Primer se nanosi uz pomoć četkice ili prstima, a najčešće je dovoljna samo mala količina primera za cijelo lice.

S primerom se ne smije pretjerivati pa tako prilikom nanošenja pripazite na količinu i zapamtiti da je manje više. Nakon nanošenja primera potrebno je pričekati oko jedne minute kako bi se baza u potpunosti osušila, nakon čega se može nanijeti tekući puder.

Puder i primer koji se nanose na kožu moraju biti kompatibilni kako podloga s lica ne bi skliznula i kako ne bi dobili kontra efekt.

Primer se proizvodi na bazi voska ili na bazi silikona, a tekstura mu može biti kremasta ili tekuća. Boja primera je uglavnom prozirna ili bijela kako bi odgovarala svakom tipu kože. Postoje i primeri ružičaste i crvene boje, a oni služe za osvježavanje lica i neutraliziranje crvenila.

Autor: A.Z., Foto: digieye/Shutterstock