Prijateljstvo i obitelj

prijateljice

Prijatelji i obitelj važan su dio našeg života, pogotovo kada se radi o turbulentnim tinejdžerskim danima. Obitelj nam daje podršku u školi i u životu, a prijatelji su nam drage osobe s kojima volimo provoditi slobodno vrijeme i dosta su nam slični. Imaju iste interese i slična razmišljanja.

Obitelj nam puno znači u životu, posebice roditelji. Jako je važno i za roditelje i za djecu da razviju međusoban skladan odnos pun jubavi i razumijevanja. Za tinejdžere je doba puberteta stresno razdoblje te je bitno da ih roditelji shvate. Povjerite se svojim roditeljima i vjerujte im pa će povjerenje biti obostrano. Imajte lijep odnos bez laži i prevara. Roditelji vam žele samo najbolje u životu i iako vam ponekad mogu ići na živce i trenutno ne shvaćate jedni druge, znajte da su to osobe koje vam najviše znače u životu i najviše im je stalo do vas. Žele vam sreću i uspjeh u životu.

U doba puberteta čini vam se da nikada nećete imati odnos pun razumijevanja, ali to se događa jer je tada životni jaz najizraženiji. Poradite na odnosu i vidjet ćete da će i razumijevanje doći s vremenom. A kada budete stariji, roditelji će vam biti jedne od osoba u životu u koje ćete se najviše moći pouzdati.

Što se tiče prijatelja, s njima imate više zajedničkih tema. Pričate od prvim ljubavima, razmjenjujete odjeću, gledate filmove, izlazite u šetnje… Prijatelji su jako važni u svim životnim dobima. To su osobe koje nas najviše razumiju, a i najboljim i pravim prijateljima provjeravamo sve tajne. Kasnije u životu shvatit ćete da su pravi prijatelji neprocjenjivi i rijetki.

Njegujte prijateljstvo. Budite iskreni jedni prema drugima i poštujte se međusobno.

Ako ti prijatelj povjeri tajnu koja mu je jako bitna tražeći tvoj savjet, zadrži je za sebe. Nemojte lagati, iskrenost je važna u svakom odnosu. Čak iako napraviš nešto što nisi htio/la ili mislio/la, ispričaj se i pravi prijatelj će shvatiti. Važno je ne lagati ili prebacivati krivnju na nekog drugog.

U pravom prijateljstvu bitno je da možeš računati na prijatelja. Ako ti treba usluga, znaš na koga ćeš se osloniti, a s druge strane, znat ćeš i vratiti uslugu kada će tvom prijatelju biti potrebna. Radi li se o pomoći kod učenja, posudbi odjevnog predmeta ili nečem drugom, prijatelj mora moći računati na tebe.

Ako je napravio nešto lijepo i bitno za tebe pokaži mu zahvalnost. Svima nam je bitno da netko uoči naš trud i kaže nam hvala. S vremena na vrijeme daj prijatelju do znanja da si uočio njegovo lijepo ponašanje.

I obitelj i prijatelji su važni u životu, iako ih je nemoguće ponekad povezati. Tinejdžeri smatraju da s roditeljima nemaju ništa zajedničkog, a prijatelji su im jedine bitne osobe tada u životu. To se čini tako, ali kasnije ćete uvidjeti koliko su vam značili roditelji i što su vam pružili. Pokušajte razumjeti njihovu brigu za vas jer vam žele najbolje u životu. Prijatelji će se izmjenjivati kroz život i u kasnijoj dobi shvatit ćete tko su vam pravi prijatelji.

Autor: M.L., Foto: Edyta Pawlowska/Shutterstock