Prestanak pušenja – savjeti i preporuke

Zabranjeno pušenje, Foto: Lichtmeister/Shutterstock

Prestanak pušenja nije baš najjednostavnija stvar, stoga vam nudimo nekoliko korisnih savjeta kako vam više nikada ne bi palo na pamet kupiti kutiju cigareta. Doduše, većina bivših pušača nije uspjela iz prvog pokušaja, ali ne odustajte!

Najprije navedite sve razloge zbog kojih ste odlučili prestati pušiti. To zaista nije teško, jer ako vas pitamo da nam navedete barem jednu pozitivnu karakteristiku ove navike, teško da ćete nam odgovoriti na pitanje. Zaista ne morate čekati godinama da uočite prednosti nepušenja.

Prestankom pušenja izbjeći ćete mogućnost oboljenja od karcinoma, impotencije, neplodnosti i na kraju srčanog udara. Jeste li primijetili da teško dišete, često imate glavobolje, visok tlak, prsti su vam žuti i imate loš ten? Nije li to dovoljno razloga? Istovremeno ćete uštedjeti novac koji vam je svakako potreban. Osim toga, odvikavanjem od pušenja maknut ćete sve neugodne mirise na svojoj odjeći, u autu, stanu…

Mnogi strahuju da će se udebljati kada prestanu pušiti. Ako i skupite nekoliko kilograma, o tome ćete razmišljati kasnije. Da biste zamijenili sve loše zdravstvene učinke koje uzrokuje jedna cigareta morali bi se udebljati puno više od 3-5 kilograma koliko se jedna osoba udeblja tijekom 12 mjeseci od prestanka pušenja.

Mnogi pušači tvrde da imaju naviku držati nešto u rukama pa su se odlučili za cigaretu. Nije potrebno previše objašnjavati kako postoji milijun drugih stvari kojima se možete zabaviti.

Kad vas uhvati želja za nikotinom, uzmite žvakaće gume ili bombone bez šećera, pojedite neko voće, popijte čašu vode. Uz to, pokušajte naći neki hobi ili fizičku aktivnost koja će vas toliko zaokupiti da ćete zaboraviti na potrebu za cigaretom, a ujedno ćete izbaciti svu negativnu energiju i stres kojeg ste se do sada rješavali cigaretom.

U početku će zasigurno biti teško, ali iz  dana u dan postajat će sve lakše živjeti bez cigareta. Već nekoliko sati nakon prestanka pušenja krvni tlak i puls vraćaju se u normalu, a razina nikotina i ugljičnog monoksida opada. Kroz nekoliko dana osjet mirisa, okusa i disanje znatno se poboljšavaju.

Već nakon dva do tri mjeseca poboljšat će vam se cirkulacija i lakše ćete podnositi fizičke napore. Ovi razlozi su i više nego dovoljni da ozbiljno poradite na tome da prestanete pušiti i trovati svoj organizam cigaretama.

Autor: A.V., Foto: Lichtmeister/Shutterstock