Prenesena trudnoća

prenesena trudnoca

Jednom kad žene dočekaju taj dan saznanja da su trudne, žele i što prije saznati kada će im biti termin poroda. Kada se odredi datum, vrijeme se s nestrpljenjem odbrojava, mjesec po mjesec, tjedan po tjedan i kad dođe vrijeme, odjednom vaša beba ne pokaže interes za izlazak van iz vašeg ugodnog trbuha.

Prosječna trudnoća traje 40 tjedana, no može se očekivati i dva tjedna prije ili poslije termina. Tjedni trudnoće se broje od prvog dana posljednje menstruacije, a može se dogoditi da deset posto trudnoća traje dulje od 42 tjedna.

Prenošena trudnoća može biti i stvar krivog izračuna. Ako su doista prošla 42 tjedna, onda nastaje rizik za zdravlje djeteta i majke. No, bitno je znati da je 95 posto novorođene djece koja su rođena poslije 42. tjedna potpuno zdravo. Očiti uzrok prenesene trudnoće u većini slučajeva ne postoji. To može biti mogućnost djelovanja hormonalnih čimbenika ili udjela nasljeđa.

U većini slučajeva, rođenje djeteta poslije termina nije nikakav problem, a vrlo mali broj prenesenih trudnoća završava smrću djeteta. Svakim prenesenim tjednom rizik se povećava pa vaš liječnik treba redoviti pratiti vaše stanje i stanje bebe nakon 41. tjedna trudnoće.

Neki liječnici se odlučuju poroditi dijete do 42. tjedna trudnoće. No metoda promatranja i čekanja se također pokazala u redu. Nije uvijek najlakše znati što je najbolje napraviti unutar dva tjedna nakon termina poroda. Tada se treba redovito pratiti stanje, a ako se pokaže da je dijete u opasnosti tada se porođaj može inducirati i napraviti carskim rezom. Ako se ne pokažu nikakvi znakovi opasnosti tada se može malo pričekati, ali ne predugo.

Zabrinutost za prenesenu trudnoću može postojati iz nekoliko razloga. Bebina veličina bi mogla otežati vaginalni poremećaj. U plodovoj vodi može doći do pojave mekonija, odnosno djetetove stolice koja je proradila djetetu pa bi to moglo uzrokovati infekcije nakon porođaja ili probleme s disanjem. U svakom slučaj, nakon termina svakako s liječnikom pratite stanje bebe i ne brinite previše jer će vjerojatno sve proći u najboljem redu.

Autor: S.G., Foto: Mathom/Shutterstock