Premuda, omiljeno odredište nautičara

pogled na otok premudu
Pogled na otok Premudu, Foto: Martin Brož/Wikimedia

U bogatom arhipelagu grada Zadra nalazi se zanimljiv mali otok Premuda čija dužina iznosi 9 km, a širina 1 km. Površina mu je oko 9,2 km. Nalazi se jugozapadno od otoka Silbe i sjeverozapadno od otoka Škarde. Premuda se smatra najzapadnijim otokom koji pripada zadarskim otocima.

Premuda je zasigurno mjesto na kojem ćete poželjeti provesti svoj godišnji odmor daleko od buke i uobičajenih problema. Naime, radi se o otoku gdje nema automobila i koji je prije svega omiljeno odredište nautičara i sportskih ribolovaca. Treba spomenuti kako u uvali Krijal postoji organizirano sidrište.

Na istoimenom otoku nalazi se mjesto Premuda sa otprilike 50 stalnih stanovnika s time da zimi bude i do 100 stanovnika dok se ljeti brojka kreće oko otprilike 300. Smatra se kako stalne stanovnike čine uglavnom umirovljenici, zatim mlađe osobe koje se bave ribarstvom, stočarstvom i naravno turizmom.

Zanimljivo je spomenuti kako tijekom zimskih mjeseci na otoku najnormalnije rade trgovina, pošta i škola, dok su tijekom ljeta otvorena tri restorana i caffe bar, što je i više nego dovoljno obzirom da se radi o lokaciji koja nastoji razviti odmor u stilu pustog otoka. Nudi i određen broj apartmana i soba za iznajmljivanje tako da nećete morati spavati pod vedrim nebom, osim ako to nije vaša želja.

Premuda je mjesto koje pored opuštanja i ljenčarenja na  plažama nudi i druge sadržaje i to prije svega za ronioce, za koje vjerujemo da će se oduševit lokacijama kao što je popularna “katedrala”. To je sustav špilja koje će vas očarati svojim ljepotama. Tu treba spomenuti i olupinu broda “Szent Istvan” koji je ipak poduhvat za malo iskusnije ronioce.

Premuda je otok obrastao crnikom i niskim raslinjem te neizostavnim maslinama. U ovo zaista zanimljivo mjesto možete doći iz Zadra s kojim je povezan brzobrodskom vezom koja ljeti prometuje svakodnevno.

Danas se ovaj otok može pridružiti duljem popisu lokacija na Jadranu koje nastoje privući turiste malo drugačijim turizmom koji se prije svega oslanjaju na osamu i odmor bez automobila, nešto što bi nam svima dobro došlo sa vremena na vrijeme.

Autor: S.Š.  Foto: Martin Brož/Wikimedia