Prehranom do zdrave kože

zdrava prehrana
Zdrava prehrana, Foto: Zoom Team/Shutterstock

Osim što svoju kožu njegujete raznim kremama i preparatima potrebno je pripaziti i na prehranu, jer poznata je ona stara “ljepota dolazi iznutra”. Ukoliko ste pod stresom ili vodite aktivan život bez da pazite na prehranu to će se odraziti i na vašoj koži, te tako odati vaš stil života. Razne dijete, izgladnjivanja ili jednostavno nedovoljno pažnje pravilnoj prehrani učinit će da vaša koža izgleda starije, umorno, suho, pojaviti će se bore ili prištići.

Mliječni proizvodi obiluju vitaminom A, pa odaberite one proizvode koji imaju manje mliječne masti. Voće kao jagode, borovnice, šljive imaju visok sadržaj antioksidansa, pa tako pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju membranu i stanice kože.

Masne kiseline kao omega-3 i omega-6 drže kožu zdravom i štite od prodora toksina. Zbog toga je neophodno u prehranu uključiti ribu koju bi bilo najbolje konzumirati tri puta tjedno.

Raznovrsno povrće, voće, riba, meso, cjelovite žitarice sadrže vitamin B, koji u kombinaciji sa beta-karotenom kojeg najviše ima u voću, povrću i prirodnim sokovima utjeće na zdravlje kože i čini ju mekom.

Vitamin C je također važan za kožu, a nalazimo ga najviše u agrumima (naranče, mandarine, limun), višnja, crni ribiz, kupus, krumpir, paprika itd.

Vitamin E je poznat i kao vitamin mladosti. Nalazimo ga u integralnim žitaricama, biljkama i biljnim uljima. Neophodan je za mladolik i zdrav izgled kože, stoga je kao takav i sastojak krema za lice i tijelo.

Također je potrebno piti dovoljne količine vode kako bismo izbacili toksine iz tijela, zadržali hidrataciju i vlažnost kože.

Tako uz pravilnu kombinaciju prehrane, hidratacije i njege lica i tijela raznim kremama koje nam pomažu u zaštiti od štetnih utjecaja sunčevih zraka i svakodnevnog života možemo zadržati vitalnost kože, usporiti njezino starenje i osjećati se i izgledati zdravije i mlađe.

Autor: S.Š. Foto: Zoom Team/Shutterstock