Prehrana za lijepu kožu

voće
Voće, Foto: Poznyakov/Shutterstock

Razni kozmetički preparati i losioni služe kako bi vaša koža izvana izgledala zdravo, no kako poboljšati zdravlje cijelog organizma pa i kože? Odgovor je, naravno, pravilnom ishranom. Prehrana kojom ćete postići zdravu kožu je ona s puno voća i povrća, ona koja sadrži veliki postotak vlakana, a malen postotak masti, soli i šećera.

Ovakva će prehrana vašem organizmu pružiti sve potrebne vitamine i minerale koji će omogućiti normalno funkcioniranje organizma.

Najbitniji faktor u zdravlju vaše kože je voda. Bez obzira na to što prehrana koja jedete sadrži vodu, potrebno je konzumirati dodatne količine. Preporuča se piti najmanje dvije litre vode dnevno kako bi vaša koža ostala zdrava.

Celulozni ugljikohidrati, poznati su i kao vlaknasta hrana. Ona nema izravan učinak za vašu kožu, ali pospješuje probavu. Vlakna omogućavaju redovitu stolicu, a samim time vam je i ten svjetliji i čišći.

Vitamin A je bitan za rast i obnavljanje kožnog tkiva. Manjak vitamina A izaziva isušivanje kože, manju gipkost i perutanje. Vitamin A možete naći u namirnicama poput mrkve, špinata, brokule i marelice.

Uz vitamin A, potrebna je i konzumacija vitamina C i E. Vitamin C pospješuje proizvodnju kolagena, dok vitamin E je antioksidalni vitamin koji neutralizira slobodne radikale. Vitamina E ima najviše u bademima, lješnjacima i pšeničnim klicama.

Kako biste spriječili da vam koža stari izbjegavajte česte i nagle dijete. Dijete rezultiraju da vaša koža izgleda opušteno i naborano. Osim toga dijete će smanjiti količinu hranjivih sastojaka koji su potrebni kako biste ostali zdravi.

Hranite se redovito, nemojte izbjegavati obroke i upotpunite svoj meni sastojcima koji su zdravi i bogati hranjivim sastojcima. Uljepšajte svoju kožu zdravu prehranom.

Autor: M.T., Foto: Poznyakov/Shutterstock