Prehrana za brži metabolizam

hrana na tržnici

Za višak kilograma najviše okrivljujemo nezdravu prehranu ili nedovoljno vremena posvećeno vježbanju. No zapravo, vrlo je moguće da je naš spor metabolizam glavni krivac. Zbog toga naša prehrana mora sadržavati visoki postotak voća i povrća jer oni ubrzavaju metabolizam.

Što je metabolizam brži, to naše tijelo lakše izbacuje štetne i masne tvari iz organizma.

Vitamini i minerali iz voća i povrća važni su da bi nam tijelo pravilno funkcioniralo i šititilo se od negativnih učinaka. Njihov nedostatak uzrokuje gubitak energije, manje se krećemo i tako se počinju nakupljati kilogrami.

Ne kažu bez razloga da je doručak najvažniji obrok. Daje nam energiju, a ujedno nas i dovoljno zasiti da tijekom dana nemamo jako izražen apetit. Cjelovite žitarice i voće odličan su odabir hrane za doručak.

Ječam, zob, proso, kukuruz te smeđa riža samo su neke od žitarica koje nam mogu pomoći u mršavljenju. Smiruju želudac, umanjuju želju za hranom i brzo zasićuju. Ne sadrže šećer kao rafinirane žitarice koje ljudi najčešće jedu ujutro.

One su ukusne upravo zbog svog umjetnog sladila i zato nisu zdrave. Već naprotiv, često sadrže više kalorija od čokolade ili kolača. Kako bismo istopili što više masnoća, važno je da pijemo mnogo tekućine.

Zeleni čaj poznat je po tome što ubrzava proces probave i metabolizma te uspješno pomaže tijelu da se lakše rješava masti i kilograma. Sadrži antioksidanse i kofein koji djeluju kao stimulans pa ćemo imati više energije.

Osim zelenog čaja, potrebno je piti mnogo vode, barem osam do deset čaša na dan. Gazirana pića, sokove i kavu najbolje je izbjegavati. Ukoliko se kave ne možete odreći, nemojte je šećeriti. Iz prehrane bismo trebali izbaciti šećere koji znatno usporavaju rad metabolizma i otvaraju naš apetit.

Važno je i vježbanje. Ne smijemo mirovati jer tada miruje i naš metabolizam. Trebali bismo trošiti jednak broj kalorija koji i unosimo. Dovoljnom fizičkom aktivnošću, minimalno pola sata na dan, naši će se mišići učvrstiti, trošiti kalorije i automatski će ubrzati rad metabolizma. Bit ćemo zdraviji, a osjećat ćemo se i izgledati bolje.

Autor: D.Š., Foto: Baloncici/Shutterstock