Prehrana mačaka

prehrana mačke

Kako pravilno hraniti mačku je jedno od čestih pitanja vlasnika mačaka. Zato vam u nastavku donosimo par savjeta kako bi vam pomogli i kako bi mačkama mogli pružiti ono što im treba. Pravilna prehrana mačaka bitna je od njihovog prvog dana života, a važna je za njihov razvoj i zdravlje.

One mačke koje odrastaju u prirodi, se znaju brinuti same za sebe, dok s druge strane mačke koje imaju svoje vlasnike ovise isklučivo o njima i hrani koju će im oni odabrati.

Nikada nemojte svojoj mački ubaciti bilo što u zdjelicu, tek toliko da se u njoj nešto nađe ili tek toliko da nešto pojede, jer to nije ni dobro ni zdravo za vašu mačku. Mačka kao i svako drugo živo biće ima svoje prehrambene potrebe, pa ih pokušajte slijediti kako bi ju učinili sretnom i zadovoljnom.

Važno je znati da su mačke mesojedi, pa nemojte niti pokušavati napraviti ih vegetarijancima. One su oduvijek bile lovci, koje su prestale loviti kada ih je čovjek posvojio. No mada sada neke od mačaka imaju svoga vlasnika, one i dalje imaju istu potrebu za prehranom, kao i kada su bile divlje.

Morate znati da se mačke ne smiju hraniti istom hranom kao i psi, pa ukoliko imate oba kućna ljubimca, nemojte ih hraniti istom hranom. Mačja prehrana mora biti raznovrsna, što znači da ih je vrlo nezdravo hraniti samo jednom vrstom hrane, primjer samo mlijekom ili samo ribom. Takav način prehrane može im narušiti zatupljenost svih hranjivih tvari.

Veličina obroka za mačku ovisi o njenoj starosti, veličini, spolu i vrsti hrane. No pomoći si možete jednostavnom formulom koja glasi da mačka koja teži 5kg treba pojesti 200g hrane na dan. Većinom vlasnici svojim mačkama tu dozu podijele u dva puta, i mačke hrane ujutro i navečer.

Mačke su različite od pasa, pogotovo što se tiče prehrane. Dok se psi prejedaju, mačke će to raditi rijetko, a ukoliko to i naprave i ukoliko vam je mačka pretila, onda trebate postupno smanjiti količinu hrane. Kod smanjivanja hrane pripazite da nemate nagle i restriktivne dijete, jer to može biti opasno za vašu mačku.

Nikada mačku nemojte hraniti hranom koja je direktno došla iz hladnjaka. Najbolje i najzdravije je da hrana bude sobne temperature! Idealna prehrana za mačku se sastoji od ribe, bijelog i crvenog mesa, piletine, jetrica i srca, neslanog sira, jaja i kuhane riže.

Kako bi spriječili pojavu parazira kod mačke vrlo je bitno da ribu i meso dobro skuhate prije nego što ponudite mački. Kuhanu hranu mačke lakše podnose i probavljaju. A kada mački servirate ribu, bitno je da ju prije nego ju ponudite mački, očistite od  kosti.

Pripremanje hrane za mačku možete oduzeti dosta vremena, pa ukoliko nemate toliko vremena mačku možete hraniti i gotovom hranom, koju možete kupiti u svakom dućanu za kućne ljubimce. Gotova hrana sadrži sve hranjive sastojke koji su nepohodni jednoj mački, a smanjuje i rizik od nastanka kamenca i zubnog plaka.

Postoje dvije vrste hrane koju možete pronaći u dućanima za kućne ljubimce, a to su mokra i suha gotova hrana. Mokra i suha gotova hrana se razlikuju prema udjelu vode. Ukoliko ste dosada svoju macu hranili domaćom hranom, te sad više jednostavno više nemate vremena za to, na gotovu hranu pređite postupno.

Osim prehrane za mačku je birno da uvijek ima svježe i hladne vode. Mačke su poznate po tome da lakše podnose glad nego žeđ, zato pripazite da ne zaboravite da je u njenoj zdjelici uvijek čista i hladna voda. Posebno ako mačku hranite suhom hranom, primarno je paziti na njenu zdjelicu da bude puna vodom.

Autor: A.Z., Foto: Eric Isselée/Shutterstock