Prehrana koja potiče probavu

salata

Olakšana probava je prije svega plod niza čimbenika kao što su način na koji žvačemo hranu, kombinacija hrane koju uzimamo i stanje duha kojim pristupamo hrani. Također, veliki utjecaj na probavu imaju i prehrana, tjelesna aktivnost, unos tekućine, životni ritam, stres i korištenje lijekova.

Kako bi probava bila dobra najbolje je da započnemo obrok sa salatom koja sadrži i klice žitarica bogate enzimima. Sirovo voće i povrće također pospješuje probavu jer sadrže enzime koji pospješuju probavu. Neke namirnice pomažu kod probave bjelančevina zbog svog visokog udjela enzima.

Papaja sadrži enzim papaina, prirodnu tvar koji ima sličan učinak kao i pepsin, naš vlastiti probavni enzim. Pepsin je zadužen za probavu bjelančevina u želucu. Konzumiranje svježe papaje olakšava probavu namirnica bogatih bjelančevinama: sira, jaja, mesa, ribe, mahunarke, koštunjičavo voće.

Papaja je bogata i betakarotenom pa je stoga i snažan antioksidans. Navika konzumiranja papajene olakšava samo probavu bjelačevina, a dobija se jedna vrsta sluzavog vlakna, koja na efikasan i blag način rješava probleme nadraženih crijeva.

Ananas doprinosi boljoj probavi hrane bogate bjelančevinama jer sadrži bromelin, enzim koji pomaže probavi bjelančevina u želucu. Prirodni ananas ili njegov sok kao desert nakon obilnog obroka, olakšava probavu svega pojedenog. Kako bi zadržao svoje sastojke vrlo je važno da je svjež, jer se kuhanjem gube sastojci. Sok od ananasa dobar je za slab želudac i probavne smetnje, jer nadomješta nedostatak želučanih sokova.

Smokve su energetsko voće, bogato kalcijem, fosforom i drugim mineralima važnim za zdravlje, poput magnezija i kalija. Kako vas ne bi debljale jedite ih ujutro za doručak uz šalicu badema. Svježe smokve prije obroka pomoći će vam u probavi zahvaljujući ficinu, enzimu koji pospješuje probavu bjelančevina. Smokve, pogotovo suhe, dobre su za osobe koje prolaze kroz velike fizičke napore i sportaše.

Kivi sadrži aktidin, enzim koji ga čini stimulatorom probave. Preporuka je da se kivi jede prije obroka. Kivi je bogat vitaminom C, a sjemenke kivija potiču čišćenje crijeva.

Autor: D.K., Foto: Sheftsoff/Shutterstock