Prehrana kod povišenog kolesterola

prehrana kod povišenog kolesterola

Definicija za kolesterol je ta da je kolesterol kompleksna molekula koja se proizvodi od životinjskog i ljudskog organizma. Kolesterol je sastavni dio steroidnih hormona i stanične membrane, a tijelo ne može opstati bez njega. Tijelo svoje potrebe zadovoljava endogenim i egzogenim kolesterolom.

Povišena razina lošeg kolesterola nažalost prisutna je kod velikog broja ljudi, a sve zbog nezdravog načina življenja i oslanjanja najviše na namirnice koje u sebi nemaju dovoljno vitamina, minerala kao i vlakana.

Ukoliko je vaša razina kolesterola u krvi povišena, savjetuje se da promijenite prehrambene navike, kao i životne navike. Ako se uz pomoć promjene prehrane ne uspije sniziti kolesterol u krvi, liječenje se nastavlja uz pomoć lijekova, ali i tada morate paziti na pravilnu prehranu.

Ukoliko patite od povišenog kolesterola savjetuje se da prije konzumacije juhe, juhu ohladite u hladnjaku, pa ju konzumirate tek nakon što s površinskog sloja maknete masnoću.

Dnevni unos kolesterola ne bi smio preskakati 300 mg, posebice ukoliko je razina hormona povišena. Zato pazite da na tjednoj bazi ne konzumirate više od 4 jaja, pa čak i ona koja se koriste za pripremu drugih jela, da uklanjate kožicu prije pripreme peradi, jer kožica sadrži velike količine kolesterola, te da u organizam ograničite unos jetrica, mozga, jaja i bubrega koji su bogati kolesterolom.

Bjelančevine trebaju osigurati 15% ukupnog kalorijskog unosa, a krto crveno meso, meso patke, soja, bijelo meso peradi, meso kunića i riba, su dobri izvori visokovrijednih proteina.

Najbolji izvor topljivih prehrambenih vlakana koji imaju blagotvorno djelovanje kod regulacije razine kolesterola u krvi su orašasti plodovi, povrće i voće, te žitarice poput zobi i ječma.

Prije pripremanja crvenog mesa, uvijek uklonite sve masnoće koje su vidljive, prilikom kuhanja tjestenine i riže nemojte dodavati ulja, maslac ili margarin, a prilikom kuhanja pire krumpira, izbjegavajte dodavanje punomasnog mlijeka i maslaca.

Birajte i konzumirajte mliječne proizvode i mlijeko s niskim udjelom mliječne kiseline, te pri dodavanju masnoća jelima, uvijek prednost dajte bučinom, suncokretovom, maslinovom i repinom ulju.

Najvažniji dio prehrane trebaju biti povrće i voće koji su bogati antioksidansima, a koji pak dokazano sprečavaju oksidaciju kolesterola, zbog čega smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim žilama.

Autor: A.Z., Foto: lola1960/Shutterstock