Prednosti organske kozmetike

organska kozmetika

Briga za kožu je važna, a nezdravi način ishrane, genetika te učestale promjene u načinu života samo su neki od čimbenika koji ostavljaju trag na našoj koži. Svaka osoba morala bi paziti što jede te voditi računa koje proizvode stavlja na sebe.

Proizvodi koje nanosimo na naše tijelo moraju biti zdravi i organski, kao i oni koje unosimo u tijelo. Sve je više proizvoda koji se reklamiraju kao prirodni i ne sadrže parabene, konzervanse, mirise i ostale štetne tvari.

Konzervansi su najčešći uzroci alergija. Mirisi također mogu izazvati alergijske reakcije kao što su napadaji kašlja, mučnina i kožni osip. Trebali bismo birati proizvode koji imaju oznaku oil free jer ne zatvaraju pore.

Organska kozmetika napravljena je od prirodnih biljnih materijala ili od tvari iz biljnih materijala. Što predstavlja organska kozmetika? Ovaj pojam podrazumijeva sve materijale označene kao ekološke i organske, a to znači da nisu bili izloženi pesticidima.

Koriste se uglavnom ručno pripremljeni ekstrakti ljekovitog bilja, biljnih i eteričnih ulja, prirodnih voskova, voda, alkohol (prirodni). Prirodna kozmetika nije testirana na životinjama i ambalaža mora biti ekološki prihvatljiva.

Organska kozmetika ne mora nužno biti bolja od kemijski proizvedene. Biljke mogu sadržavati snažne otrove i kancerogene sastojke koji jednako štete koži kao i laboratorijski proizvedene kemikalije. Najbolje je provjeriti deklaraciju proizvoda koji kupujete da ne sadrži poznate toksine ili kancerogene sastojke.

Nekoliko kemikalija ipak možete izbjeći u organskim proizvodima, a sadrže ih kemijski. Natrij sulfat lovor može uzrokovati blago do umjereno nadraživanje kože i alergije. Parabeni su oblik kemikalije koji se koristi za produljenje roka trajanja kod kozmetičkih proizvoda.

Parabeni su dio gotovo svakog kozmetičkog proizvoda od paste za zube do dezodoransa i šminke. Hydrosil je voda koja ostaje nakon destilacije mirisnih ulja. Sadrži vodu koja često nije pročišćena i sadrži visok stupanj kemikalija.

Autor: D.K., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock