Prednosti nordijskog hodanja

nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje je sve popularnije i kod naših šetača rekreativaca i zasigurno ste ih i sami imali prilike vidjeti. Ono je pogodno za svaku dobnu skupinu, a ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje i sve je popularniji rekreacijski sport. Ovo je jedna od rjeđih aktivnosti koja odgovara gotovo svim ljudima, a dobra je pomoć u prevenciji mnogih bolesti.

Nordijsko hodanje je pogodno za svaku dob i fizičke sposobnosti. Osobe koje se zbog nekih bolesti ili ozljeda ne mogu baviti drugim fizičkim aktivnostima, mogu se baviti nordijskim hodanjem. Nordijsko hodanje je također dobro jer se može provoditi na svakom mjestu i u svako doba. Hodate li sa štapovima, zglobovi će vam se manje trošiti, a aktivirati će se 50 posto više mišića nego kad hoda bez štapova.

Želite li razviti snagu i izdržljivost, nordijsko hodanje je odlična stvar, a osim toga jača gornji dio tijela i ispravlja držanje. Nordijskim hodanjem aktivirat ćete mišiće leđa, ruku i ramena, a što više mišića na tijelu koristite, više kalorija sagorijevate.

Nordijskim hodanjem ćete na siguran način povećati plućnu i srčanu kondiciju. Motivacija za hodanje će vam biti veća i stres ćete podnositi bolje jer ćete manje opterećivati zglobove nogu i lumbalni dio kralježnice. Osim toga, nordijskim hodanjem smanjujete rizik od degeneracije stopala, koljena i kukova jer dio težine prebacujete na ruke pa su vam koljena rasterećenija i cijeli donji dio tijela.

Kao što smo već napomenuli, nordijsko hodanje možete provoditi na svakom mjestu, no u kombinaciji s prirodom će imati dvostruko pozitivni učinak na zdravlje. Nordijsko hodanje se može vježbati u bilo koje doba godine u šumi, cesti ili na plaži.

Ovo hodanje naizgled djeluje lako kao klasično hodanje, no ipak zahtijeva malo vježbe i učenja pravilne tehnike hodanja. Ako se štapovi nepravilno koriste, mogu napraviti više štete nego koristi. Za početak bi nordijsko hodanje trebalo biti kontrolirano pod stručnim vodstvom dok se ne nauči osnovna tehnika, a nakon toga je samo nebo granica.

Autor: S. G., Foto: Izf/Shutterstock