Prednosti i nedostaci trudnoće u četrdesetima

žena sjedi na podu

Žene su najplodnije u svojim dvadesetima, dok im poslije tridesete godine počinje opadati plodnost. Nije rijetkost da žene u četrdesetima ostanu trudne, iako je samo 40 posto šanse da se to dogodi. Poslije 45-e godine šanse su minimalne, ali ne i nemoguće.

Ako žena poslije 45-e godine želi ostati trudna prirodnim putem, za nju su šanse gotovo nikakve, osim ako se provodi umjetna oplodnja. No, iznimke postoje, jer su rađale žene i s pedeset pa čak i šezdeset godina, ali to je mali postotak. Poslije tridesete godine ženama opada broj jajašca i postaju sve manje plodne. Kvaliteta jajašca više nije kao u ranim dvadesetima.

Žene koje ostanu trudne nakon četrdesete šalju na razna testiranja u slučaju anomalije i genetske modifikacije. Naime, razlog tomu je što im je povećana vjerojatnost za kromosomskim abnormalnostima. Sklone su pobačajima, raznim komplikacijama u trudnoći i kod poroda. Također postoji mogućnost da se dijete rodi s urođenim manama.

Iako su sklone raznim rizicima, žene u četrdesetima rađaju najnormalnije i djeca obično nemaju nikakvih poteškoća. Nakon 40-e godine dogodi se jedna trudnoća kod 10 pokušaja prirodnog začeća, dok s godinama to sve više opada.

Poslije 43-e godine savjetuje se umjetna oplodnja ako žena im jaku želju za trudnoćom, jer šanse za prirodnim začećem su minimalne. Ako je donor jajašca mlađi, manje su šanse za komplikacijama i genetskim poremećajima. Svaka žena mora znati da umjetna oplodnja donosi mogućnost začeća blizanaca pa bi vam se tako moglo dogoditi da u 40-ima postanete roditelj dva djeteta odjednom.

Ako želite u četrdesetima ostati trudni izbacite cigarete, zdravije se hranite, vježbajte i ne konzumirajte alkohol. Unosite u sebe zdrave namirnice poput voća i povrća. Izbacite masnu i previše slanu hranu. Ako kroz godinu dana ne ostanete trudni posjetite vašeg ginekologa da ustanovi u čemu je problem. S obzirom na manji postotak mogućnosti začeća možda je posrijedi i neki drugi zdravstveni problem.

Mogući uzroci nemogućnosti začeća su spolne bolesti, policistični jajnici, nepravilan položaj maternice… Uzrok se može utvrditi detaljnom analizom. Osim vas, na detaljan pregled bi trebao otići i vaš partner, jer postoji mogućnost da je problem u njemu. Možda su mu spermiji spori pa je to razlog zašto ne možete ostati trudni.

Nakon potvrde da je s vama i vašim partnerom sve u redu nastavite s pokušajima i trudnoća će se dogoditi. Ako postoji problem kod vas ili partnera, započnite s liječenjem što prije ili se raspitajte za umjetnu oplodnju, kako vam postotak plodnosti ne bi sve više opadao.

Kada ostanete trudni s obzirom na godine morate biti vrlo oprezni, jer postoji velika mogućnost za spontanim pobačajem. Izbacite stres, zdravo se hranite i uživajte u čarima trudnoće bez obzira na godine. Ako imate urednu trudnoću uživajte u njoj, razmišljajte samo pozitivnu, a ono negativno maknite od sebe. Trudnoća je predivan period, jer u vama raste život.

Autor: M.Š., Foto: Darrin Henry/Shutterstock