Pravo na dječji doplatak

otac i sin

Imate djecu i zanima vas dječji doplatak? Što to točno znači? Radi se o novčanoj naknadi koju može primiti roditelj ili neka druga osoba u skladu Zakona o doplatku za djecu zbog uzdržavanja djeteta. Kako ostvariti pravo na dječji doplatak?

Velik je broj onih koji su se sureli s ovim pitanjem, a radi se o pravu reguliranom od strane zakona. Prije nego krenete u postupak ostvarivanja zahtjeva za doplatkom važno je da znate koje sve uvjete trebate ispuniti i kome se trebate obratiti.

Hrvatski Zavod za Mirovinsko osiguranje je nadležna ustanova koja se bavi ovim pitanjem i gdje se zahtjev podnosi. To su područne službe ustanove prema mjestu stanovanja, a zahtjev se može dostaviti bilo osobno ili preko pošte.

Kako bi ostvarili pravo potrebno je da imate sve potrebne dokumente bez kojih realizacija nije moguća. Kada podnosite zahtjev potrebno vam je rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb.

Osim toga pravo ne možete ostvariti bez kopije osobne iskaznice, zahtjeva za priznavanje prava na doplatak te potvrde MUP-a, ukoliko se radi o strancu ili azilantu koji se nalazi pod zaštitom određene obitelji.

Tko sve ostvaruje pravo na dječji doplatak?

Ovo pitanje je važno iz razloga što se samo po tome može odrediti tko sve može podnijeti zahtjev, a kao što je rečeno ranije to mogu biti roditelji ili druga osoba koja se brine za dijete. Prema zakonu pravo imaju posvojitelj, maćeha, skrbnik, djed, baka, a korisnik može biti i dijete koje je napunilo 18 godina bez oba roditelja koje se trenutno nalazi na školovanju.

Uvjet koji mora biti ispunjen je da se radi o državljaninu Republike Hrvatske koji ima prebivalište bez prekida unazad 3 godine. Pravo se ostvaruje ako mjesečna primanja ne prelaze 50 % od ukupne proračunske osnovice s tim da živite zajedno s tim djetetom. Sve promjene koje su nastupile tijekom primanja doplatka moraju se prijaviti nadležnom uredu Hrvatskog Zavoda za Mirovinsko osiguranje u roku od 15 dana.

Autor: S.Š., Foto: auremar/Shutterstock