Pravilno držanje tijela

ispravno držanje
Ispravno držanje, Foto: Bairachnyi Dmitry/Shutterstock

Koliko sati ste ovaj tjedan provele sjedeći ili stojeći u istom položaju satima? Koliko sati ste se kretale brzim hodom ili trčale ili pak sudjelovale u nekom sportu? Uviđate li ovu disproporcionalnost? Naravno da se čišćenje i kućanski poslovi broje, no samo to ne može ispraviti štetu koju sjedilački način života nanosi kralježnici.

Sjedeći je položaj čovjeku zapravo vrlo neprirodan posebice ako se radi o višesatnom zadržavanju istog položaja. Prirodni položaj za ljudsko tijelo oduvijek je bio pokret i neprestana promjena položaja tijela. Od kada smo živjeli u spiljama čovjek je ili trčao ili ležao, sjedenje nije bilo toliko zastupljeno.

Mnogi danas pate od bolova u leđima samo zato jer životni stil od njih zahtijeva nešto što im nije urođeno. Stoga ustanite koji puta sa stolice u uredu, prošećite istegnite vratne i leđne mišiće.

Naš prvi savjet svakako je: pokrenite se. Jačanjem jezgre tijela, tj. abdominalnih i leđnih mišića višestruko koristite kralježnici. Pilates je odlična skupina vježbi koja je svoje napore usmjerila baš jačanju ovog predjela.

Stoga vrijeme je da poduzmete nešto ne želite li sa 60 ili 70 biti savijene poput upitnika koji se ujedno i pita kako je do ovoga došlo. Vrijeme je da naučite kako se uspraviti i pravilno držati tijelo. Na početku bi se moglo učiniti teško ili ćete se neprestano morati podsjećati no prijeći će vam u naviku.

Stanite normalno i uspravnog pogleda uperenog prema naprijed. Težinu tijela lijepo rasporedite po čitavom stopalu, nemojte se naginjati na jednu stranu. Stisnite mišiće trbuha i zdjelicu držite ravno ispod njih.

Žene koje često nose visoke pete sklone su gurati zdjelicu prema naprijed, što će u konačnici rezultirati bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice.

Sada je vrijeme da posložite najbitniji dio. Čitav trup istegnite prema gore, ali ne na način da se isturite prema van, već zamislite da vam je na tjeme privezana špagica koja vas veže za strop poput lutke na koncu.

Opustite ramena i ruke i okrenite dlanove prema sebi kada padnu do bedara. Sada je vrijeme da istegnete vrat. Pravite se kao da se morate izvući iz omče. Vježbajte ovu tehniku pravilnog držanja što je češće moguće.

Ako se već dugo nepravilno držite moguće je da će vam pravilan položaj u početku čak i biti neobičan i nelagodan, ali nemojte posustati. Ne samo da je zdravo već je i mnogo ljepše vidjeti ponosnu i uspravnu ženu nego onu pogrbljenu koja neprestano gleda u pod.

 Autor: L.K. Foto: Bairachnyi Dmitry/Shutterstock