Pravilno čišćenje kuće

kućanski poslovi

Svatko svoju kuću uglavnom čisti na način na koji je navikao, te uvijek tako čisti. No neki od načina čišćenja su u potpunosti krivi, te ih treba izmijeniti kako bi dom očistili kako spada i u što kraćem roku.

Drvena daska za rezanje se nakon svake upotrebe treba temeljito očistiti, ali za to nije potrebno ju svaki puta prati s deterdžentom za pranje posuđa. Kako bi temeljito počistili dasku za rezanje poslužite se sa soli i limunom. Malo soli i pola limuna, će vam pomoći da dasku za rezanje očistite temeljito, a sve što trebate je da je s navedenim sastojcima istrljate.

Nakon trljanja dasku isperite mlakom vodom. Osušenu dasku premažite maslinovim uljem i prebrišite, te ju nikada ne perite u perilici za posuđe.

Plastične igračke se moraju prati, ali ne morate prati svaku igračku posebno. Sve što trebate napraviti je u perilicu posuđa staviti sve igračke, pa ih oprati. Iz svake patkice nakon upotrebe treba iscijediti vodu, kako se ne bi nakupile alge.

Pećnicu očistite s vodom i sodom bikarbonom. Pomiješajte malo vode i sode bikarbone, pa kada dobijete potrebnu pastu, njome istrljajte pećnicu i ostavite da odstoji preko noći. Mokrom krpom pobrišite pećnicu sljedeće jutro i nakon toga unutrašnjost pećnice poprskajte octom i dobro pobrišite krpom. Nakon ovakvog čišćenja pećnica će izgledati kao nova.

Kako ne bi često morali kupovati četkicu za pranje zubi, savjetuje se da u čašu vode ulijte malo octa, i uronite četkicu, pa ostavite da odstoji nekoliko sati. Nakon par sati četkicu temeljito isperite, a ovaj postupak često ponavljajte.

Tepsije često po sebi imaju zagorenu masnoću koju je teško ukloniti, a pomoći si možete jednostavnom mješavinom za čišćenje. Sve što trebate napraviti je pomiješati malo hidrogena i četvrtinu šalice sode bikarbone. Miješajte sastojke sve dok ne nastane kremasta smjesa, pa dobivenu smjesu utrljajte u tepsiju i ostavite da odstoji nekoliko sati.

Autor: A.Z., Foto: CandyBox Images/Shutterstock