Pravilna zaštita od sunca

zaštita-od-sunca

Vrhunac ljeta još traje, vrućine su velike i gotovo da nismo ni raspoloženi provoditi vrijeme izvan svog doma. Međutim, ukoliko se ipak odlučite vrijeme visokih temperatura i jakih sunčanih zraka provesti vani, potrebna vam je kvalitetna zaštita. Kreme za sunčanje s visokim faktorom, suncobrani, losioni ili sprejevi za tijelo protiv opeklina potrebni su vam za bezbrižnu ljetnu zabavu na otvorenom.

Mnoga su medicinska istraživanja pokazala kako sunčane zrake imaju dobre, ali i mnogo loših strana. Negativan utjecaj sunca očituje se prvenstveno na koži. Koža koja je izložena suncu bez ikakve zaštite ili premalog zaštitnog faktora stari dvostruko brže. Kao rezultat toga javljaju se bore, opekline, hiperpigmentacija (smeđe mrlje na koži) i slične komplikacije.

Da bi vaš organizam bio što spremniji i otporniji u vrijeme jakog sunca i velikih sparina, potrebna mu je pravilna prehrana koja sadrži vitamine C i E. Oni naime, omogućuju vašem tijelu da potamni na suncu, ali sprječavaju opekline, sunčanicu i negativne pojave koje se često pojavljuju kod nepravilne zaštite. Hrana koja sadrži potrebne vitamine jesu sve vrste povrća, zelene salate, lisnato povrće, blitva, špinat, zatim voće i voda.

Štetne UV zrake mogu biti uzrok glavobolja, sunčanice, a često i dehidracije. Stoga je vrlo važno redovito konzumirati dovoljno tekućine, tuširati se barem nekoliko puta na dan, ne piti kavu, alkoholna pića ili vruće čajeve. Takva hrana i piće podižu tjelesnu energiju, a organizam na takav način slabi. Što je organizam slabiji, veći mu problem predstavljaju UV zrake.

Koristite li kremu sa dovoljno visokim zaštitnim faktorom, ne biste se trebali bojati negativnih i opasnih nuspojava. Ukoliko imate mnogo madeža po tijelu, naročito trbuhu ili leđima, obavezno posjetite dermatologa. On će vam te madeže pregledati za nekoliko minuta i ustanoviti ima li kakvih opasnosti.

Autor: D.Š. Foto: brickrena/Shutterstock