Pravilna intimna higijena

zamišljena žena

Za svaku ženu je od iznimne važnosti pravilna intimna higijena. No, koliko god ona bila važna, žene nerado pričaju o njoj te je ta tema i dalje vrlo neugodna. Intimna higijena zapravo zahtijeva samo nekoliko važnih koraka, koje bi svaka žena trebala znati, a koje vam donosimo u nastavku.

Ravnotežu vaginalne flore mogu narušiti razni čimbenici poput hormonalnih promjena za vrijeme trudnoće, prije menstruacije ili menopauze. Osim hormonalnih promjena, vaginalnu floru može narušiti neadekvatan šampon za higijenu, sintetičko donje rublje, spolni odnosi, umor, stres i oslabljeni imunitet.

Intimnu higijenu treba provoditi često! Prilikom pranja intimne zone, peru se samo vanjski dijelovi, dok se unutarnji dijelovi vagine čiste sami, pa nema potrebe za njihovim pranjem. Vanjski dio vagine se nakon šamponiranja treba temeljno isprati. Morate paziti na odabir šampona za intimnu njegu te je najbolje birati one koji su isključivo namijenjeni intimnoj higijeni.

Ako primijetite krvarenje, koje nije za vrijeme mjesečnice, neobičan iscjedak, čudnog mirisa ili vas počinje svrbjeti na području vagine, najbolje bi bilo da posjetite svog ginekologa, koji će vam dati potreban lijek.

Ženski intimni dijelovi zahtijevaju posebnu njegu jer se razlikuju od drugih dijelova kože. Zdrava vagina sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje se, ako dođe do promjene pH vrijednosti umanjuju te dolazi do gljivičnih infekcija te vaginalnih gljivica.

Pranje intimnih dijelova samo s vodom i sapunom ne mogu održati vaginalnu ravnotežu, zbog čega kod osoba koje provode higijenu na ovaj način, češće dolazi do iritacija, svraba i crvenila.

Kako bi spriječili razvoj vaginalnih infekcija, važno je da intimne dijelove njegujete sa sredstvima koja su namijenjena intimnoj higijeni. Takva sredstva pogodna su za svakodnevnu upotrebu, a možete ih pronaći u svim prodavaonicama kozmetike za higijenu kao i u ljekarnama.

Redovito posjećujte ginekologa te nosite samo pamučno donje rublje i rublje koje vam je udobno. Prije i poslije spolnog odnosa perite ruke, te mokrite, kako bi spriječili širenje bakterija u mokraći i općenito.

Autor: A.Z., Foto: Nina Buday/Shutterstock