Pravilan položaj kralježnice je važan

žena koja meditira
Žena koja meditira, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Nekada davno žene su bilje prisiljene nositi korzete kako bi imale uspravni položaj, jer je to bilo primjereno i prihvatljivo u tadašnja vremena. Tijekom godina trendovi su se mijenjali, pa tako i potreba, ali i obaveza žene da nosi korzet u kojem je jedva mogla disati. Pravilno držanje važno je prvo zbog zdravlja, ali i estetitke jer je jednostavno ružno vidjeti lijepo dotjeranu ženu koja stoji pogrbljeno.

Pokazalo se kako je jedan od ključnih pokazatelja starosti pored bora, sijedih vlasi i loše držanje. Pogrbljeni položaj može dovesti do deformacije tijela i ostalih smetnji kao što je artroza i išijas.

Što zapravo znači pravilno držanje? Držanje tijela doživljava se kao koncept koji se prvo oslanja na silu težu. Dakle koji god položaj zauzeli prilagođavate se zakonima sile teže. Spomenuti položaj garantira ravnotežu donjeg dijela tijela i i prirodan hod.

Potrebno je znati kako pravilan položaj kralježnice ne mora značiti ravan položaj. Kralježnica bi ovdje trebala imati izdužen i udoban položaj koji prvo omogućava ravnotežu kosti, mišića i zglobova.

U isto vrijeme uzima se u obzir knfiguracija tri zakrivljenja koji se odnose na vrat, zakrivljenja prema unutra i i prema van. Određen položaj pruža mogućnost za niz pokreta koji ovise jedni o drugima.

Najbolji primjer je nepravilni položaj kralježnice čije se posljedice mogu osjetiti i na drugim dijelovima tijela. Nepravilno držanje može doći kao posljedica više radnji. Kao prva se navodi sjedenje u uredu.

Velik broj ljudi koji provede cijeli radni dan sjedeći kao posljedicu ima nepravilno držanje. Emocije mogu biti snažne i utjecati na psihu čovjeka, pa tako i na njegovo držanje. Genetika je još jedan razlog lošeg držanja.

Postoje bolesti koje sprječavaju sve one koje su pogodile da imaju pravilno držanje te loše navike kojih ima puno i zbog kojih su mnogi skloni zaboraviti kakav je osjećaj kada je kralježnica u pravilnom položaju.

Izbjegnite bolove u vratu tako što ćete poraditi na pravilnom držanju.

Autor: S.Š.  Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock