Pravilan odabir parfema

nanošenje parfema

Često puta nam se zna dogoditi da prilikom kupovine parfema u parfumerijama znamo pomiješati mirise nakon par probanih mirisa, naročito ako nam ugodno miriše. No postoji razlika između raspršenog mirisa na papiriću i mirisa na našem tijelu.

Svatko od nas drugačije prima mirise zato je važno znati da i svima neće pristajati isti miris. Najbolje da ga isprobate na vlastitoj koži i ostavite da djeluje oko 15 minuta kako biste dobro procijenili odgovara li vam ili ipak ne.

Nekim parfemima je čak potrebno nešto više od sat vremena kako bi pokazali svoj realni miris. Zato je preporučljivo da pažljivo donesete odluku o kupovini željenoga mirisa kako kasnije ne biste požalili.

Sigurno vam je za oko zapeo natpis koji piše ispod mirisa, poznatiji kao “eau de”. Radi se o koncentraciji mirisa prema kojem se parfemi razlikuju te o njima ovisi intenzitet mirisa.

Dakle, idemo redom. Prvi i najjači je naravno čisti parfem. On je najkoncentriraniji miris koji sadrži 22% esencijalnih ulja koja daju čisti i jak miris. Takvi parfemi su zato među najskupljima jer i miris duže traje.

Slijedi Eau de Parfem koji se sastoji od nešto manjeg postotka esencijalnih ulja, nije toliko intenzivan kao parfem, no svejedno je vrlo postojan.

Najčešće se susrećemo sa Eau de Toilette što i sam naziv govori da se radi o toaletnoj vodi. To je nešto blaža verzija parfema koja sadrži samo oko 15% esencijalnih ulja. Toaletne vode su zato dobrodošle kod poslovnih situacija, za školu ili faks.

Kao zadnjeg po redu donosimo Eau de Cologne. To je kolonjska voda koja sadrži tek 4% ulja te je pogodna za nanošenje po cijelom tijelu. Najpopularnija je kod muškaraca.

Miris kod kupovine uvijek nanosite na unutarnju stranu zgloba ruke pazeći na to da ih ne isprobate više od 4 vrste jer bi se vaši receptori za mirise mogli pomiješati.

Kupljeni miris možete nanositi na područja žila kucavica kao što su vrat, unutarnji rubovi lakta, pregib koljena ili na područje dekoltea. Za najbolje rezultate ga raspršite po koži poslije tuširanja jer su tada pore kože otvorene i time se miris bolje prenosi i osjeti.

Autor: A.B., Foto: bioraven/Shutterstock