Pravila uspješne dijete

salata za obrok

Mnoge dijete znaju biti naporne i preveliko opterećenje za organizam čovjeka. Unatoč rigoroznim mjerama velik je broj onih koji se nakon uspješno izgubljenih kilograma vrate svojoj staroj kilaži. Slijedi nekoliko korisnih savjeta kako se to ne bi dogodilo.

Ponekad nije problem izgubiti kilograme i imati vitko tijelo nego ih je teško zadržati. Ljudi griješe jer se nakon posebnog prehrambenog režima vraćaju svojim starim navikama, a koje opet dovode do izgleda kakav je bio prije odlaska na dijetu.

Nutricionisti su se složili da takvu situaciju treba izbjeći, a to je jedino moguće ako slijedite sljedeća pravila. Prvo što treba učiniti je redovito jesti. Skoro sve dijete inzistiraju na redovitim obrocima koje treba planirati tijekom dana. Bilo bi dobro kada bi imali do pet uravnoteženih i laganih obroka.

Zdravo i uspješno mršavljenje nije moguće ako uz sve ne prakticirate i vježbanje. Ako nemate vremena ne morate odlaziti u teretanu, možete svaki dan ili svaki drugi izdvojiti nekoliko minuta kako bi prošetali po naselju.

Pokušajte izbjegavati tvorničku hranu koja u sebi sadrži velik broj kemijskih dodataka, koje sigurno ne biste htjeli unijeti u svoj organizam. Velik dio toga možete i sami napraviti, pa pokušajte pronaći dovoljno vremena kako bi se hranili zdravo.

Važno je da mršavite polako, a sve dijete koje predlažu gubitak kilograma tjedno, po mišljenju nutricionista nikako nisu dobre za tijelo. Na ovaj način ne gubi se samo masnoća nego i mišićno tkivo.

Nikako nije dobro izbjegavati doručak. On mora biti bogat i ispunjen namirnicama koje će vam pružiti dovoljno energije za uspješan početak dana. To je hrana koja u sebi sadrži proteine, vlakna i ugljikohidrate.

Svaka uspješna dijeta podrazumijeva i veliku količinu namirnica koje obiluju proteinima. Zašto je to važno? Radi se o hrani koja pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi. Kako ne treba zaboraviti na proteine, tako ne trebate brojati kalorije i time se opterećivati. To bi vas samo moglo odvesti na drugi put od onog kojem ste se nadali.

Mršavljenje podrazumijeva promjenu načina života i ako se odlučite na gubitak kilograma, važno je da sa zdravim navikama nastavite i nakon što je prošao zadani period za određenu dijetu. Samo tako ćete doći do željenih rezultata.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock